Tekstil İhracatında 10 Milyar Dolara
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, bu yıl, Avrupa'da beklenen güçlü toparlanmanın da yaratacağı talep artışıyla, pazar çeşitliliğini de artırarak, tekstil ve hammaddeleri sektörünün 10 milyar dolar hedefine ulaşacağını belirtti.“Sektör 2020'de 7.3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi”
Tekstil ve hammaddeleri ihracatıyla ilgili bilgiler veren Gülle, “Küresel tedarik zincirlerinde pandemi ile hızlanan yeniden yapılanma sürecinin faydalarını şimdiden görmeye başladık. Her bir sektörümüzde, ihraç mallarımıza talebin arttığını, Türkiye markasının güç kazandığını gözlemliyoruz. Tekstil ve hammaddeleri sektörümüz geçtiğimiz yılın aralık ayında şahane bir performansı gösterdi. Geçen yılın aynı ayına göre ihracatımız yüzde 29 artırarak 770 milyon dolara ulaştı. Sektörümüz aralık ayı ihracat rakamlarıyla, geçen sene aynı aya göre 27 ülkede yüzde 100'ün üzerinde artış gösterdi. Her ne kadar pandemi nisan ve mayıs aylarında sektörümüze ciddi zorluklar yaşatsa da, tekstil ve hammaddeleri ihracatında haziran ayından itibaren ciddi bir toparlanmaya girdik. Sektörümüz yılın son çeyreğini 2.2 milyar dolarla kapattı. 2020 yılında sektörümüz, pandeminin tüm olumsuz etkilerine rağmen 7.3 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu yıla da ihracat toplamında güzel bir başlangıç yaparak, ocak ayı rekorumuzu tazeledik. Bu rekora tekstil ve hammaddeleri sektörümüz de 732 milyon dolarla, önemli bir katkı sağladı. Ocak ayında, sektörümüzün ihracatı, Belarus'a yüzde 34 artışla 28 milyon dolar, ABD'ye yüzde 33 artışla 36 milyon dolar, Almanya'ya yüzde 15 artışla 38 milyon dolar, olarak gerçekleşti” bilgilerini paylaştı.
“Yeni odak noktası olmaya en büyük aday Türkiye”
Türkiye'nin pandemi şartları altındaki üretim ve ihracat performansıyla, güvenli tedarikçi kimliğini güçlendirdiğini dile getiren Gülle, bu yıl Avrupa'da beklenen güçlü toparlanmanın da yaratacağı talep artışıyla, pazar çeşitliliğini de artırarak, sektörün 10 milyar dolar hedefine ulaşacağını dile getirdi. Tekstil ve hammadde sektörünün ana pazarı Avrupa ülkeleri olsa da Afrika ve Asya ülkelerindeki artışların sektörün pazar çeşitliliğini geliştirmekte olduğunu gösterdiğine işaret eden Gülle, “Özellikle tekstil sanayinde küresel tedarik zincirlerinin yeni odak noktası olmaya en büyük aday Türkiye'dir. İnşallah hep beraber, 2021 yılı hedefimiz olan 184 milyar doları da geçip, yıllık 200 milyar dolara erişeceğiz. Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye hedefine, hep beraber ülkemizi taşıyacağız” diye konuştu.
“Ülkemiz lehine pozitif algı oluştu”
Yüksek teknolojili ve katma değerli üretimle ihracata odaklanmış bir Türkiye olduğuna dikkat çeken Gülle “Bu vizyonla atılan adımlar gelecekte ülkemizin küresel ticarette gücünü muhakkak ki artıracak. Küresel değer zincirleri için kalite, fiyat, üretim kapasitesi ve lojistik öne çıkan unsurlardır. Türk ürünlerinin birçok alanda kalite anlamında daha önde olduğu aşikârdır. Öncelikle, sanayi üretiminde ürün ve sektör çeşitliliği ile gelişmiş bir yan sanayiye sahip olmamız; ülkemizi pek çok ülkeye göre avantajlı kılıyor. Bunun yanında, esnek ve hızlı üretim altyapımızı, pandemi sürecinde tüm dünyaya tekrar kanıtlamış olmamız, koşullar ne olursa olsun üretmeye devam etmemiz, ülkemiz lehine oluşan pozitif algıya önemli katkı sağladı” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Gümrük TV