“1300'ün Üzerinde Kadın Girişimciyi Bu Ağlarda Bir Araya Getirdik"
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İş Dünyasında Kadın İletişim Ağı Projesi Toplantısı Sanal Fuarı'na katıldıPekcan, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) tarafından düzenlenen İş Dünyasında Kadın İletişim Ağı Projesi Toplantısı Sanal Fuarı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen projenin koordinatörlüğünü KAGİDER'in yürüttüğünü, Kadın İşveren ve Sanayiciler Derneği (KAİSDER) ve Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneğinin (BUİKAD) paydaşları olduğunu belirtti.
Söz konusu derneklerin pandemi koşullarına rağmen projeyi başarılı bir şekilde yürütmeye devam ettiğini dile getiren Pekcan, 2019 yılında başlayan ve kadın girişimciler arasındaki etkileşimi artırmayı amaçlayan bu proje kapsamında önemli bir altyapı kurulduğunu bildirdi.
Pekcan, girişimciliğin özellikle de kadın girişimciliğinin gelişmesini sağlayacak sağlıklı ekosistemleri oluşturmanın, devlet, özel sektör ve STK'lar olarak herkesin ortak sorumluluğu olduğuna dikkati çekerek, projenin, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu bu tür ekosistemlerin oluşumuna önemli katkı sağlayacağını ifade etti.
Kadın girişimcilerini desteklemek ve ihracata yönlendirmenin bakanlık olarak öncelikleri arasında olduğunu vurgulayan Pekcan, "Kadın İletişim Ağı Projesinin Bakanlığımızın kadın ve genç girişimciliği alanında yürüttüğü çalışmalar ile örtüştüğünü görmekten memnuniyet duyuyorum. Girişimciler arasında network oluşturma konusu, uluslararası uygulamalarda üzerinde hassasiyetle durulan bir konu. Bakanlık olarak hayata geçirdiğimiz Online ve Fiziki Kadın Girişimci Network Projemiz ile iller bazında çok sayıda kadın girişimcimize ulaşmak için çalışmalarımızı başlattık ve çalışmaya da devam ediyoruz. Projemiz çerçevesinde ocak sonu itibarıyla 44 ilimizde kadın girişimcilerimizin kolay ve güvenilir bir çevrede iş yapabilmek için ihtiyaç duydukları networkü oluşturduk, 1300'ün üzerinde kadın girişimciyi bu ağlarda bir araya getirdik." dedi.
Pekcan, ayrıca 2019 sonunda UPS firması iş birliğinde hayata geçirdikleri ve pandemi ile online platforma taşıdıkları Export Akademi Programı kapsamındaki çalışmalarının da devam ettiğine dikkati çekerek, "Bu programımızla da ülkemizde ihracat yapmaya istekli, potansiyeli olan kadın ve genç girişimcilerimize ihtiyaç duydukları alanlarda eğitim ve mentorluk desteği veriyoruz. Bugüne kadar, Export Akademi Programı çerçevesinde gerçekleştirilen 15 eğitime 4 binin üzerinde girişimci katılmıştır. Sözünü ettiğimiz bu iki projemiz, Birleşmiş Milletler ve Dünya Ticaret Örgütü tarafından oluşturulan Uluslararası Ticaret Merkezinin (ITC) SheTrades Outlook platformu tarafından iyi uygulama örnekleri arasına alındı. " değerlendirmelerinde bulundu.
"Daha fazla kadın girişimcimiz ihracat ailemize katılacak"
Pekcan, ocak ayında projelerinin etkinliğini ölçmeye yönelik bir anket çalışması yaptıklarına işaret ederek, "Girişimcilerimizin çalışmalardan memnun olduklarını ve etkinliklerin ihracat süreçlerine olumlu katkısı olduğunu düşündüklerini gördük. Bu etkinliklerden önce, ihracat gerçekleştirmeyen girişimcilerimizin yüzde 18'i, etkinliklerimize katılımın ardından ihracat gerçekleştirmeye başladıklarını ifade etmişlerdir. Bu oranın zamanla çok daha artacağını öngörüyoruz. Halihazırda ihracat gerçekleştirmekte olan girişimcilerimizin yüzde 44'ü ise Bakanlığımız etkinliklerine katıldıktan sonra gerçekleştirdikleri ihracat tutarında artış olduğunu belirttiler. Henüz ihracat gerçekleştirmeyen girişimcilerin yüzde 92'si katıldıkları etkinliklerden sonra ihracat yapmayı planlarına dahil etmiş olduklarını ifade etmişlerdir. Bu projelerimizi bir yıldır uyguladığımız göz önünde bulundurduğumuzda ortaya çıkmaya başlayan sonuçlar memnuniyet vericidir. Eminim, bu yıl içerisinde ve önümüzdeki yıllarda çok daha fazla kadın girişimcimize ulaşacağız, girişimcilerimiz yetkinliklerini çok daha ileri noktalara taşıyacak, aynı zamanda çok daha fazla kadın girişimcimiz ihracat ailemize katılarak, sürdürülebilir biçimde ihracatçı olacaklardır. Doğru projeleri uyguladıktan sonra, sonuç almak zor değildir. Zira ülkemizde pek çok alanda olduğu gibi girişimcilik alanında da halen büyük bir potansiyel söz vardır." ifadelerinde bulundu.
Kaynak: Gümrük TV