Ticaret Bakanı Ömer Bolat Bursa İş Dünyası Toplantısında Konuştu
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) gerçekleştirilen "Bursa İş Dünyası Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Bursa'nın ihracata en çok katkı yapan iller arasında yer aldığını söyledi.Türkiye'nin temmuz, ağustos ve eylül aylarında rekor ihracata imza attığını, yükseliş trendini ekimde de devam ettirmeyi hedeflediklerini belirten Bolat, "İthalat cephesine baktığımızda da orada da güzel bir trend var, aldığımız tedbirler ve uygulamalarımız sayesinde dış ticaret açığımızı kapama, ithalatımızı azaltma noktasında. Böylece dış ticaret açığı ve cari açığı dengeleme noktasında da önemli, olumlu gelişmeler kaydetmiş bulunuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Bolat, Bursa'nın dış ticarette önemli bir yere sahip güzide bir il olduğunu vurguladı.
Bursa'nın ekonomideki öneminin bilindiğini kaydeden Bolat sözlerini şöyle sürdürdü:
"Otomotiv sanayimizin kalitesiyle, rekabetçi gücüyle ve çok değerli markalarıyla dünyada otomotiv üssü olarak bilinen bir şehir. Ülkemizin adını iftiharla dünyada dalgalandırıyor. Makine sektörü yine otomotivle bağlantı olarak o da çok iyi düzeyde olan bir şehrimiz. Aynı şekilde tarım da hakikaten çok önemli. Yıllar önce bizim mahallenin manavı bir gün alışveriş yaparken, bana 'Beyim Bursa olmasa, Çanakkale olmasa İstanbul aç kalır.' demişti. Gerçekten doğuda Bursa ve Yalova, batıda Çanakkale, Marmara'yı, İstanbul'u besleyen çok önemli tarımsal gücümüzü temsil ediyor. Turizmdeki başarısı da ortada Bursa'nın."
- "Finansman İmkanları Bollaşacak”
Bakan Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak ihracata önemli destekler sağladıklarını işaret ederek "Finansman maliyeti konusunda da yarın güzel bir haber duyacaksınız. Piyasa şartlarından çok daha iyi bir şekilde finansman imkanları bollaşacak. Bunun da müjdesini vermiş olalım." ifadesini kullandı.
Bolat, Bursa'nın lojistikte de önemli bir yere sahip olduğuna dikkati çekerek şöyle dile getirdi:
"Eğer biz ülkemizin şehirlerimizin yarısını Bursa ölçeğine taşıyabilmiş olsaydık bugün 2 trilyon doları aşan bir milli gelirimiz ve kişi başına 25 bin doları aşan bir milli gelirimiz olabilirdi ama doğru yoldayız. Kaybedilen yılları geri almaya ve daha hızlı büyümeye çalışıyoruz. Cumhuriyet dönemimizde 80 yılın ortalama milli gelir büyüme oranı yüzde 4,5 civarındaydı. Son 21 yılda ortalama büyüme oranımız yüzde 5,4 oldu. Bu 1 puanlık fark şu demek: Eğer Cumhuriyet tarihimiz boyunca biz ortalama yüzde 5,4'ü başarmış olsaydık, bugün 2 trilyon dolar milli gelirimiz olacaktı ve halkımızın refah düzeyi bunun yaklaşık 2,5 katı olabilecekti. Ama geç kalmadık, 1 trilyon doları bu sene sonunda aşacağız. Geçen yıl 906 milyar dolardı."
Dünyada talep daralmasının hep böyle devam etmeyeceğini belirten Bolat şöyle konuştu:
"Bir müddet sonra onlar da yavaş yavaş faiz indirimlerine başlayacaklar. Talep canlanması orada da gerçekleşecek. Biz büyüme olarak Kovid döneminde, Rusya-Ukrayna Savaşı döneminde ve deprem döneminde yaşadığımız büyük sıkıntılar karşısında hem ihracat ağırlıklı büyümeyi hem de iç talep ağırlıklı büyümeyi benimsedik. Bunda da başarılı olduk. 2021'de yüzde 11,4, 2022'de yüzde 5,5 büyüdük. Bu sene de ilk 6 ayda yüzde 3,8 ortalama büyümeyi sağladık. Orta Vadeli Program'daki hedef yıl sonuna kadar yüzde 4,5'lik büyüme sağlamak. Dünyadaki bütün ekonomi, finans kuruluşları da yüzde 3,5 ila 4,5 arasında büyüme tahminleri olarak bizim büyümemizi yükselttiler."
Kaynak: Gümrük TV