Dolaşım Belgelerinin Sonradan Kontrolü
Ege İhracatçı Birlikleri, “Dolaşım Belgelerinin Sonradan
Kontrolü Hakkında” bir duyuru yayınladı.
Duyuruda, Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) yazısına atıfla; Gümrük Genel Tebliğ (Uluslararası Anlaşmalar) (Seri No:10) gereğince, dolaşım belgeleri ve menşe ispat belgelerinin (A.TR, EUR.1, EUR-MED...) sonradan kontrol işlemlerinin Bölge Müdürlükleri tarafından yürütüldüğü bildirildi.
Söz konusu Tebliğin ''V. İhracatta Düzenlenmiş Olan Belgelerin Sonradan Kontrolü'' başlığının 16 ncı maddesinde ''(2) Sonradan kontrol talebine konu olan belgenin üzerindeki kaşenin ilgili gümrük müdürlüğüne ait olduğunun ve anılan belgeye ilişkin bir ihracat kaydı bulunduğunun anlaşılması durumunda gümrük müdürlüklerince,
a) A.TR Dolaşım Belgelerinin sonradan kontrol işlemlerinde eşyanın serbest dolaşım statüsüne,
b) Menşe ispat belgelerinin sonradan kontrol işlemlerinde eşyanın menşeine ilişkin tevsik edici bilgi ve belgeler, belgeyi onaylayan kişi/kurum/kuruluş ve firma nezdinde girişimde bulunmak suretiyle temin edilir. Belgeyi düzenleyen kişi/kurum/kuruluş tarafından ilgili bilgi ve belgelerin gümrük müdürlüğüne iletilmesinde, sonradan kontrol sonucunun Ek-1'de yer alan süre içinde talepte bulunan ülkeye bildirilmesi gerektiği göz önünde bulundurulur.'' hükmü yer aldığı aktarıldı.
Yazıda devamla, Gümrük İdarelerince ilgili firmalara yapılan tebligatların adres bilgilerinin güncel olmamasından dolayı iade edildiği ve aynı firma adına yeniden tebligat yapılması gerekliliğini ortaya çıkardığı ifade edildi. Adres bilgilerinin güncel olmaması veya eksik olmasından dolayı tebligatların firmalara ulaşmaması, tebligat yapılmış olsa bile ilgili firmalardan talep edilen bilgi ve belgelerin ilgili idarelere ibraz edilmemesinden dolayı, dolaşım belgesi ve menşe ispat belgesi muhteviyatı eşyaların serbest dolaşım veya menşe tespiti yapılamadığından yurtdışı Gümrük İdarelerine olumsuz cevaplar iletildiği belirtildi. Böylelikle, ilgili ülkelerce aynı firmalar adına düzenlenen diğer dolaşım belgeleri için de sonradan kontrol talep edilmesinin Gümrük İdarelerinde zaman kaybı ve ilave iş yükü; ihracatçı firmalar nezdinde ise mağduriyete yol açtığı ifade edildi.
Bu kapsamda, ihracata yönelik yurtdışı Gümrük İdareleri tarafından başlatılan sonradan kontrol işlemlerinde Gümrük İdarelerince firmalarla eş zamanlı olarak müşavirlere de tebligat yapılacağı bildirilerek, ihracatçı firmaların mağduriyetlerinin önlenebilmesini teminen;
Gümrük İdarelerine bildirilen firma ve müşavir adreslerinin güncel tutulması,
Bu kapsamda yapılan tebligatlara süresi içerisinde cevap verilmesi ile talep edilen bilgi ve belgelerin eksiksiz olarak ibraz edilmesi hususlarının önem arz ettiği vurgulandı.
Bu itibarla, sonradan kontrol işlemlerinin sorunsuz şekilde tekemmül ettirilebilmesi ve zamanında ilgili Makamlara ulaştırılabilmesini teminen firmaların iletişim bilgilerini güncel tutmaları ve talep edilen bilgi ve belgeleri tam olarak ibraz etmeleri gerektiği bildirildi.
Kaynak: Gümrük TV