Kadın İhracatçılar Nasıl Başardıklarını Anlattı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bünyesinde 2018 yılında bir ilk olarak kurulan ve 54 üyesi bulunan TİM Kadın Konseyi, kadın ihracatçı sayısının artması, daha etkin olması, destek ve finansmana erişim konusunda bilincin artırılması hedefiyle çalışmalar yapıyor. TİM, kadın girişimcileri ihracata teşvik etmek amacıyla da “Women Export Talks” webinar serisine devam ediyor.Okyay ve Tepe tecrübelerini aktardı
“İhracatta Nasıl Başladık ve Nasıl Başardık?” başlığıyla düzenlenen webinar serisinin 4'üncüsü, TİM Kadın Konseyi Başkan Yardımcısı Sultan Tepe ve Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Tepe ve Okyay, ihracata nasıl başladıklarını ve iş dünyasına yönelik tavsiyelerini katılımcılarla paylaştı.
Okyay: Hayatta fark yaratmak için yenilikçi fikirler üretmek şart
Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay, “Babamdan, 'sanayileşmeden kalkınmanın olmayacağını' hep duyarak büyüdüm. O yüzden de sanayici olmanın çok büyük ayrıcalık olduğunu düşünüyorum. Kadınlarımızın yılmamalarını, daha fazla gayret sarf etmelerini öneriyorum” dedi.
Hatalardan öğrenip yılmadan devam etmenin çok önemli olduğuna işaret eden Okyay, “Hayatta her zaman başarısızlıklar olabilir ama bu süreci değerlendirerek öğrenmek gerekiyor. Aile kavramına çok önem vermemiz lazım ve ailenin sağlığını korumalıyız. Bizim özünde insana saygılı olmamız gerekiyor. Eşitsizlikleri giderici çalışmalar yapmalıyız. Hayatta fark yaratmak için yenilikçi fikirler üretmek şart. Farklı alanlarda da ilham olabilmek için uğraşıyoruz. Biz işimizde de teknolojinin araç ve insanın mutluluğunun ve refahının amaç olduğu bir dünya için çalışıyoruz. Daha fazla kadınların desteklendiği yönetim kademelerinde bir sisteme doğru gitmemiz lazım” değerlendirmesinde bulundu.
“Çok başarılı kadın yöneticilerimiz var”
Okyay “Ne kadar bir şirkette kadın erkek oranında dengeyi yakalarsak o kadar bence fikir üretmekte, inovasyon tarafında da fark yaratılır. Her işin başı eğitim ve kalifiye insan bu konuda da teşvik etmek gerekiyor. Yapılan bir çalışmaya göre kadınların uğraştığı farklı problemler nedeniyle farkındalığı yüksek oluyor. Karlılıkla ilgili bir araştırma yapılmış dünyada bu araştırmaya göre kadın yöneticilerinin sayısının fazla olduğu şirketlerde karlılığın da fazla olduğu görülmüş. Dolayasıyla şirketlerimiz de bunu yapabilmeliler. Özellikle ben mühendis olduğum için de mühendis sayısının kadınlarda artmasını çok istiyorum. Çok başarılı kadın yöneticilerimiz var. Bu konuda da destek olmamız lazım. Farkındalığı yüksek tutarsak, bu yönde de teşvik olursa ve başarılı iş kadını rol modelleri artarsa o zaman bunu teşvik edeceğimizi düşünüyorum” dedi.
Tepe “Kadın ihracatçı sayısının artması için çalışıyoruz”
TİM Kadın Konseyi'nin, kadın ihracatçı sayısının artması, daha etkin olması, destek ve finansmana erişim konusunda bilincin artırılması hedefiyle çalışmalar yaptıklarını dile getiren Tepe, “Komitemizin amacı; ülkemizde iş dünyasındaki kadın girişimci, yönetici ve çalışan sayısının, toplumsal cinsiyet eşitliği hedefi doğrultusunda artırılması ve iş dünyasının 'Erkek İşi' olduğu algısının değiştirilmesi için projeler geliştirmektir.” ifadelerini kullandı.
Yeni dünya düzeninde kadının iş dünyasındaki yerinin her zamankinden daha fazla olacağına inandığını anlatan Tepe, kadın girişimciliğine verilecek katkı konusunda oluşturulacak farkındalık ve atılacak adımların artmasının oldukça önemli olduğuna vurgu yaptı. Kadın üretici ve ihracatçıların sistemin içine daha da fazla alınıp, onlara hem finansman açısından, hem de pazar bulmaları açısından destekler verilmesi gerektiğine işaret eden Tepe, “Bizim yapmamız gereken, girişimci ruha sahip kadınlarımızın sayısını artırmak, iş dünyası içinde yer almaları için onları cesaretlendirmek, ihtiyaçları olan bilgiye sahip olmalarını sağlamaktır. Kadınlarımızı cesaretlendirerek buralarda yer almaları konusunda yüreklendirmeliyiz. Kadınlarımızı çalışmaya teşvik etmeliyiz” dedi.
“Kadın ihracatçılara başarı için tavsiyeler”
Kadın girişimcilere yönelik Tepe, şu tavsiyelerde bulundu: “Yaptığınız işten zevk alarak çok çalışmalısınız. Çok çalışsınlar ve sürekli kendilerini yenilesinler. Özellikle teknolojiyi iyi kullansınlar ve fırsatları iyi değerlendirsinler. Denemekten korkmasınlar ve cesaretle yeniliklere açık olsunlar. Yurt dışında başarılı olmamızın temel sebebi üretim mantığımızın 'dünya için üretmek' stratejisi olarak benimsemek olduğuna inanıyorum. Bu nedenle dünyayı takip etmeleri çok önemli ve özellikle şu an pandemi nedeniyle fuarlar gerçi fiziki olarak değil sanal ortamda yapılıyor özellikle fuarlara katılmalarını öneriyorum. Sabırla çalışırlarsa bir gün hayallerine ulaşacaklarını inanıyorum. Kendilerini sürekli geliştirmeliler ve hayal etmeliler” dedi.
Kaynak: Gümrük TV