Yavuz Eroğlu “Sektörümüz Yangın Yeri”
PAGEV “Hammadde Fiyatlarında Astronomik Artış ve Çözüm Öneri” başlıklı bir toplantı gerçekleştirdi. Fiziki olarak gerçekleştirilen toplantıyı yanı sıra zoom üzerinden 600’ün üzerinde katılımcı takip etti.PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu toplantıda yaptığı konuşmada, son 6 ayda plastik hammadde fiyatlarında yüzde yüzleri aşan artış gerçekleştiği vurgulanarak, konu ile ilgili İstanbul Sanayi Odası ile ve Ankara’da toplantılar gerçekleştirilerek sanayicinin sıkıntılarının ilk ağızdan aktardıklarını belirtti.
Plastik sektöründe Türkiye’nin dünya 6’ıncı Avrupa’da ise Almanya’dan sonra 2’inci sırada yer aldığı, 10 milyon tona varan üretim yapıldığını belirten Eroğlu sektörün doğrudan ve dolaylı ihracatla ülke ekonomisine 12 milyar dolarlık döviz katkısı sağladığını aktardı.
Eroğlu gerçek anlamda sektörümüz yangın yeridir diyerek hammadde fiyatlarındaki yükselişin öncelikle sektörü sonra da sarmal şekilde tüm ekonomiyi etkilediğinin altını çizdi. Hammadde fiyatlarının borsa gibi anlık değiştiğine dikkat çeken Eroğlu, fiyat istikrarının olamadığına işaret etti. Son 6 aydaki artışın yüzde yüzü aştığını aktaran Eroğlu, bu artışın piyasaya yansıtılmasının mümkün olmadığını fiyatlarda güncelleme yapılamayınca da üreticinin zararının yüzde 60-70’e vardığını belirtti.
Türkiye’nin plastik sektöründe doğrudan ve dolaylı olarak ciddi bir ihracatçı olduğunu dile getiren Eroğlu, dünyanın 1 numaralı plastik ihracatçısı olan Çin’le hammadde maliyetlerindeki arasındaki makasın açıldığının altını çizdi. Eroğlu bu durumun rekabeti zorlaştırdığını anlatarak hammadde fiyatlarındaki artışların üreticiyi banka ya da başka yerlere borçlanmaya zorladığını ifade etti.
“Petrokimya Şirketleri Yanlış Yolda”
Sektördeki yangını çıkaranlar da bu yangından mal kaçıranlar da aynı kişiler ifadelerini kullanan Eroğlu, bu durumun devam etmesi halinde sektörün çoğunluğunu oluşturan KOBİ’lerin dayanmasının imkansız hale geleceğine işaret etti. Eroğlu plastik sektörünün enflasyona da dolaylı ve doğrudan etkileri olduğunu sözlerine ekledi.
Türk plastik sektörünün hammadde ihtiyacının yüzde 15’inin yerli, yüzde 85’inin ithal olarak karşılandığını belirten Eroğlu, yerli petrokimya firmalarının hammadde üretimine yatırım yapmadıklarını vurguladı.
PAGEV Çözüm Önerdi
Sektörü oluşturan 11 bin firma ve 300 bin çalışanın hammadde fiyatlarındaki astronomik artıştan doğrudan etkilendiğini anlatan Eroğlu PAGEV olarak çözüm önerileri olduğunu açıkladı.
Eroğlu bu çerçevede ithal hammadde için uygulanan vergilerin askıya alınması gerektiğini belirtti. Türkiye’nin plastik hammadde ithalatında Çin’den sonra ikinci sırada olduğunun altını çizen Eroğlu, Türkiye’nin vergi hamlesinin tüm dünyayı etkileyeceğini söyledi.
Eroğlu ayrıca yerli hammadde üreticilerine de iç piyasaya ağırlık vermeleri çağrısında bulundu.
Türkiye Varlık Fonu ile işbirliği yapılması gerektiğini dile getiren Eroğlu Türk Sanayicilerinin güç birliği yapmasının önemine işaret etti. “bizler güç birliği yaptığımızda başarılı olduk” ifadelerinin kullanan Eroğlu “ Türkiye üretiyor ve bu üretime devam edebilmek için bu kanayan yarayı durdurmalıyız” dedi.
Eroğlu ayrıca toplantıyı takip eden 600 firmanın katılımıyla “Hammadde Güç Birliği Komitesi” kurduklarını açıklayarak “Edilgen değil etken olmalıyız” dedi. Eroğlu son olarak bu konuda Çin ile yapılacak işbirliğiyle önemli sonuçlar alınacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: Gümrük TV