Uluslararası Nakliyeciler, İhracat Taşımalarını Sekteye Uğratan Vize Sorununa Acil Çözüm Bekliyor
UND, AB’nin uyguladığı Schengen Vize Uygulamaları nedeniyle
vize sürecinde zorluklar ve zaman kayıpları yaşandığı ve bu durumun ticari
malların hareketini kısıtladığı belirtilerek sorunların çözüme kavuşturulması
için destek çağrısında bulundu.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND)’den yapılan açıklamada, Türkiye’den AB’ye gerçekleştirilen ihracatın yüzde 50’sinin, Türkiye’de yatırım yapmış olan AB sermayeli şirketler tarafından gerçekleştirildiği; bu ihracatın yüzde 52’sinin ise “Karayoluyla” taşındığı aktarıldı.
Türkiye-AB ticaretinin hem Türkiye hem AB ekonomisi için yarattığı ve yaratabileceği kazanımları, Türk vatandaşı profesyonel TIR sürücülerinin kronik sorunu haline gelen “Schengen Vize Uygulamaları”nın engellediği ifade edildi.
Türkiye’nin AB’ye, AB’nin Türkiye ile Orta Asya, Kafkasya ve Orta Doğu’ya ihracatını karayoluyla taşıyan uluslararası eşya taşımacılığı sektörünün; vize sürecinde zorluklar ve zaman kayıpları yaşadığı, bu durumun ticaret mallarının hareketini kısıtladığı vurgulandı.
“AB’nin Uygulamaları Nedeniyle Türk TIR Sürücülerinin Vize Talepleri Karşılanamıyor”
Türk TIR sürücülerinin yüzde 80 oranında Schengen vize başvurusu yaptığı ülke misyonlarından; TIR sürücülerinin uzun süre önce alınan vize başvuru randevularının iptal edildiği, ticari yüklerin taşınması için talep edilen vize randevularının 30 ila 45 gün sonrasına verildiği, randevu sonrası işleme alınan pasaportların işlem sürelerinin 15 ila 25 günde tamamlandığı aktarıldı.
Bu kapsamda yapılan açıklamada, profesyonel TIR sürücülerinin vize süreçlerinin kolaylaştırılması ve sorunların çözüme kavuşturulması için destek çağrısında bulunuldu.
“Türk Araçları AB’nin “Yeni Orta Asya Stratejisinin” Gerçeğe Dönüşmesine Destek Oluyor”
Küresel pandemi krizinde ciddi risklerle karşı karşıya kalan Avrupa Birliği, bu süreçte ve sonrasında yaşanan yeni uluslararası krizlerde Türkiye’den ciddi üretim ve lojistik destekleri aldı.
Dış ticaret politikalarında Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak konumlandıran ve Gümrük Birliği’nin de desteğiyle, Türkiye’nin 1 numaralı ticaret ortağı olan Avrupa Birliği’ne yönelik mal ihracatı 2022 yılında 103,1 milyar dolara ulaşırken; Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkelerinden mal ithalatı 93 milyar dolara ulaştı.
Küresel krizlerle perçinlenen Türkiye-AB ticaretinde, Türkiye’deki yatırımları 75 milyar dolara ulaşan Avrupa Birliği sermayeli şirketlerin önemli payı bulunuyor.
Türk araçları, 2022 yılında gerçekleştirilen 63.000 sefer sayısı ile Avrupa Birliği ile Orta Asya arasındaki ticarete katkı sağlarken, Avrupa Birliği’nin “Yeni Orta Asya Stratejisinin” gerçeğe dönüşmesine de destek oluyor.
Kaynak: Gümrük TV