İsmail Gülle “İhracat Ailesi Rekor Üstüne Rekor Kırıyor”
Şubat ayı ihracat rakamları ile ilgili Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yapılan açıklamada; Türkiye'nin ihracatının, pandemiden dolayı yaşanan talep daralmasına rağmen geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 9,6'lık artışla, 16 milyar 12 milyon dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek şubat ayı ihracat rakamı olduğu ifade edildi.Açıklamada, 2021 yılına da rekorla başlangıç yapan ve pandeminin zorlu şartlarına rağmen Türk ihracatçısının her koşulda üretebilme yeteneğini ve tedarikçi gücünü göstererek, her ay tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamlarına imza atıp rekor üstüne rekor kırmaya devam ettiği vurgulandı. Türk bayrağını dünyanın dört bir tarafında dalgalandıran ihracat ailesinin şubat ayında da 16 milyar doları geçerek tüm zamanların en yüksek şubat ayı ihracatı yapma başarısı gösterildiği bildirildi. İlk iki aydaki ihracat rakamlarının, yeni normalin ilk yılı olan 2021'de 184 milyar dolar olan ihracat hedefinin de geçileceğinin göstergesi olduğuna işaret edildi.
TİM, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve TİM Kadın Konseyi üyelerinin de katılımıyla şubat ayı geçici dış ticaret verilerini, Ankara'da düzenlediği toplantıyla açıkladı. Genel Ticaret Sistemi'ne (GTS) göre şubat ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,6'lık artışla, 16 milyar 12 milyon dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihin en yüksek şubat ayı ihracatı oldu.
“Çok daha yüksek rakamlara ulaşacağız”
Şubat ayı ihracat rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı İsmail Gülle, “İhracatta rekorla kapattığımız ocak ayından sonra, ihracat ailesi şubatta da, oldukça başarılı bir performans ortaya koydu. Ardı ardına son üç ayı rekorla kapattık. dedi. 2020 yılı ocak ve şubat aylarında, iyi bir başlangıç yaparak, ardı ardına rekorlara imza attıklarını anımsatan Gülle “2021 yılının ilk iki ayında da aynı şekilde, rekor tazelemenin gururunu yaşıyoruz. 2021 yılı ihracat hedefimiz olan 184 milyar dolardan çok daha yüksek rakamlara, 200 milyar dolarlara inşallah hep birlikte ulaşacağız. İhracatçılarımız vites düşürmeden; çalışmaya, üretmeye, ihraç etmeye devam ediyor. Küresel tedarik zincirlerindeki değişimden, ülkemizin maksimum düzeyde fayda sağlamasının, ihracatçımızın dünyanın dört bir yanından alıcılarla sık sık buluşturulmasıyla mümkün olacağına inanıyoruz” dedi.
İhracatçı firma sayısı 40 bini geçti. Gülle, 1538 firmanın, şubat ayında ilk kez ihracat yaptığını ve ihracata yeni başlayan bu firmaların, geçtiğimiz ay 70 milyon 480 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ve şubat ayı toplamında ise 40 bin 616 firma ise ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.
22 sektör ihracatını artırdı
Şubat ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre 22 sektörün ihracatını artırdığına vurgu yapan Gülle “2 milyar 536 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Otomotiv sektörümüz liderliğini korurken; 1 milyar 679 milyon dolara ulaşan Kimyevi Maddeler sektörümüz ikinci, 1 milyar 517 milyon dolara ulaşan Hazır giyim sektörümüz ise üçüncü oldu. Şubat ayının en güçlü artış performansına imza atan sektörler; yüzde 47 artışla 415,6 milyon dolara ulaşan Madencilik; yüzde 34 artışla 233,2 milyon dolara ulaşan Savunma ve Havacılık; yüzde 25 artışla 16,3 milyon dolara ulaşan Süs Bitkileri sektörleri oldu. Şubat ayında sektörlerimizdeki çarpıcı artışlara bakacak olursak; Çelik sektörümüz; Brezilya'ya ihracatını yüzde 2 bin 333, Birleşik Krallık'a ihracatını ise yüzde 510 artırdı. Elektrik Elektronik sektörümüz, şubat ayında, Özbekistan ihracatını yüzde 470 artırdı. Kimyevi Maddeler sektörü ihracatımız, Nijerya'ya yüzde 418 artış gösterdi” bilgilerini paylaştı.
Kaynak: Gümrük TV