Arazi Kullanımı Değişikliği ve Ormancılık Sektöründen Kaynaklanan Emisyonlar 2030 İklim ve Enerji Çerçevesine Dahil Edildi
Ege İhracatçı Birlikleri, “Arazi Kullanımı Değişikliği ve
Ormancılık Sektöründen Kaynaklanan Emisyonlar” hakkında bir duyuru yayınladı.
Duyuruda, Türkiye İhracatçılar Meclisinin yazısına atıfla; Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından 14 Temmuz 2021 tarihinde sunulan “Fit for 55” paketi kapsamında, arazi kullanımı, arazi kullanım değişikliği ve ormancılık (AKAKDO) sektöründen kaynaklanan sera gazı salımları (emissions) ve gidermelerinin (removals) 2030 iklim ve enerji çerçevesine dahil edilmesine ilişkin 2018/841 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Tüzüğünde değişiklik yapılmasına ilişkin tüzük teklifinin, AB Konseyi tarafından 28 Mart 2023 tarihinde kabul edildiği belirtildi.
Yeni tüzüğün, 2030 yılına kadar AB çapında 310 milyon ton CO2 eşdeğerinde net karbon gidermesi sağlanması hedefini ortaya koyduğu ve salımların gidermeleri aşamayacağı 2026-2030 dönemi için, her bir Üye Devlete bağlayıcı ulusal hedefler getirdiği aktarıldı.
Bunun yanı sıra Konsey tarafından, yine “Fit for 55” paketi altında yer alan ve 2030 yılı için Üye Devletler için daha güçlü salım indirim hedefleri belirleyen “Çaba Paylaşımı Tüzüğü” kabul edildiği iletildi. Yeni tüzüğün, 2030 yılına kadar karayolu ve yurtiçi deniz taşımacılığı, binalar, tarım, atık ve küçük sanayiler için AB düzeyinde 2005 yılına kıyasla yüzde 40’lık bir sera gazı salımı azaltma hedefi belirlediği ve her bir Üye Devlet için ulusal hedefler getirdiği ifade edildi. Binalar ve karayolu taşımacılığı sektörlerinin hem yeni Emisyon Ticaret Sistemi hem de Çaba Paylaşımı Tüzüğü kapsamında ele alınacağı, bahse konu tüzüklerin AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmalarının ardından yürürlüğe gireceği bildirildi.
Genel Blok Muafiyet Tüzüğü Hakkında Komisyon Açıklaması ve Bildirimi ile Geçici Kriz ve Geçiş Çerçevesi Hakkında Komisyon Açıklaması ve Bildirimi için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV