AB Yenilenebilir Enerjinin Yaygınlaştırılmasını Hızlandırmak İçin Geçici Bir Anlaşmaya Vardı
AB Yenilenebilir Enerji Direktifinin güçlendirilmesi
amacıyla Avrupa Parlamentosu ve Konsey arasında 31 Mart 2023 tarihinde geçici
bir anlaşmaya vardı.
Bu anlaşma AB'yi, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve REPowerEU hedeflerini gerçekleştirmek üzere "Fit for55" mevzuatı tamamlamaya bir adım daha yaklaştırıyor. Anlaşma, AB'nin 2030 yılı için bağlayıcı yenilenebilir enerji hedefini, mevcut yüzde 32'lik hedeften en az yüzde 42.5'e yükseltiyor ve AB'deki mevcut yenilenebilir enerji payını neredeyse iki katına çıkarıyor. Müzakereciler ayrıca AB'nin 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının yüzde 45'ine ulaşmayı hedefleyeceği konusunda da mutabık kaldı.
Anlaşma, AB'nin kendi ürettiği yenilenebilir enerjinin daha hızlı bir şekilde devreye sokulması yoluyla enerji bağımsızlığını kazanma ve AB'nin 2030 yılı için sera gazı emisyonlarını yüzde 55 azaltma hedefine ulaşma kararlılığını bir kez daha teyit ediyor. Elektrik üretimi, sanayi, binalar ve ulaşım alanlarında yenilenebilir enerjinin büyük ölçüde yaygınlaştırılması ve hızlandırılması, zaman içinde enerji fiyatlarını düşürecek ve AB'nin ithal fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltacak.
Yeni yasa kapsamında izin prosedürleri daha kolay ve hızlı olacak. Yenilenebilir enerji, yüksek düzeyde çevre koruması sağlayan öncelikli bir kamu yararı olarak kabul edilecek. Yenilenebilir enerji potansiyelinin yüksek ve çevresel risklerin düşük olduğu bölgelerde Üye Devletler, özellikle kısa ve basit izin süreçleri ile yenilenebilir enerjiler için özel hızlandırma alanları oluşturacak. Geçici anlaşma aynı zamanda yenilenebilir enerji konusunda sınır ötesi işbirliğini de geliştiriyor.
Anlaşma, ekonominin çeşitli sektörlerinde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını desteklemeye yönelik hedef ve tedbirler içeriyor. Revize edilen Direktif, ısıtma ve soğutma sektörü ve bölgesel ısıtma sistemlerinde kullanılan yenilenebilir enerji için yıllık 6 yenilenebilir enerji hedeflerini güçlendiriyor. AB binalar mevzuatını tamamlamak ve Üye Devletlerin çabalarına rehberlik etmek üzere 2030 yılına kadar binalardaki enerji tüketimi için yüzde 49'luk özel bir yenilenebilir enerji kriteri getiriyor.
Enerji tüketen önemli bir sektör olarak sanayi, Yenilenebilir Enerji Direktif’ine ilk kez dâhil edildi. Anlaşma, gösterge niteliğinde hedefler (yenilenebilir enerji kullanımında yıllık yüzde 1,6 artış) ve 2030 yılına kadar sanayide toplam hidrojen tüketiminde yenilenebilir hidrojenin yüzde 42'sine ulaşılmasına yönelik bağlayıcı bir hedef belirliyor.
Anlaşma ayrıca, ileri biyoyakıtlar ve biyolojik kökenli olmayan yenilenebilir yakıtlar için yüzde 5,5'lik birleşik alt hedef ve biyolojik kökenli olmayan yenilenebilir yakıtlar için asgari yüzde 1'lik bir seviye de dâhil olmak üzere, ulaştırmada yenilenebilir enerji kullanımına yönelik (yüzde 14,5 sera gazı yoğunluğu azaltımı veya nihai enerji tüketiminde yenilenebilir enerjinin payı yüzde 29) düzenleyici çerçeveyi güçlendiriyor. Bu hedefler, AB'nin yenilenebilir hidrojenin yaygınlaştırılmasına ilişkin hedeflerini destekliyor.
Anlaşma ayrıca elektrifikasyon ve atık ısı alımı yoluyla enerji sistemi entegrasyonunu destekleyecek hükümlerin yanı sıra tüketicilerin bilgilendirilmesini iyileştirmek için geliştirilmiş bir menşe garantisi sistemi de içeriyor. Anlaşma, Avrupa Yeşil Anlaşması'nın artan iklim ve biyoçeşitlilik hedefleri doğrultusunda biyoenerji sürdürülebilirlik kriterlerini güçlendiriyor. Gelecekte bu kriterler, mevcut direktif kapsamındaki 20 MW eşiği yerine daha küçük tesisler (7,5 MW'a eşit veya üzeri) için geçerli olacak.
Anlaşma, orman biyokütlesinin biyolojik çeşitlilik ve karbon stoku açısından özel öneme sahip belirli alanlardan elde edilmemesini sağlamaya yönelik hükümler içeriyor. Buna ek olarak, üzerinde anlaşmaya varılan kurallar odunsu biyokütlenin en yüksek ekonomik ve çevresel katma değerine göre (basamaklı kullanım) kullanılması gerektiğini belirliyor. Testere tomrukları, kaplama tomrukları, endüstriyel sınıf yuvarlak odun ve kütük ve köklerin kullanılmasıyla üretilen enerji için mali destek yasaklanacak. Geçici anlaşmanın Avrupa Parlamentosu ve Konsey tarafından resmi olarak kabul edilmesi gerekiyor. Bu süreç tamamlandığında yeni mevzuat Birlik Resmi Gazetesinde yayınlanarak yürürlüğe girecek.
Kaynak: Gümrük TV