Deniz Taşımacılığı Emisyonlarının Azaltılması Konusunda Anlaşmaya Varıldı
Avrupa Parlamentosu ve Konseyi deniz taşımacılığı sektörünün
net sera gazı emisyonlarının 2030 yılına kadar en az yüzde 55 oranında
azaltılması ve 2050 yılında iklim nötrlüğünün sağlanması hedefine ulaşılmasına
ilişkin siyasi anlaşmaya vardı.
Ortak yasa koyucular, denizcilik sektörü tarafından kullanılan yakıtların sera gazı yoğunluğunun 2025 yılında yüzde 2'den 2050 yılında yüzde 80'e kadar kademeli olarak azalmasını sağlayacak yeni bir AB düzenlemesi olan FuelEU Maritime üzerinde anlaşmaya vardılar. Bu tedbir, daha temiz yakıt ve enerji kullanımını teşvik ederek denizcilik sektöründen kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olacak.
Anlaşma, denizcilik emisyonlarının AB Emisyon Ticaret Sistemine (AB ETS) dâhil edilmesi için 18 Aralık 2022 tarihinde varılan geçici anlaşmayı tamamlayıcı nitelikte olup, her ikisi de AB'nin denizcilik emisyonlarını azaltma çabalarındaki kilit girişimler olarak tanımlanıyor.
AB'de su yolu taşımacılığı 2021'de toplam CO2 emisyonlarının yüzde 3 ila yüzde 4'ünü oluşturdu. Koronavirüs salgını nedeniyle 2020'de faaliyetlerde bir düşüş olmasına rağmen, birincil kaynaklara ve konteyner taşımacılığına yönelik artan talebin etkisiyle deniz taşımacılığının büyümesi bekleniyor. FuelEU Maritime, bir gemi tarafından kullanılan enerjinin yıllık sera gazı yoğunluğuna azami sınırlar getirerek deniz taşımacılığı sektörünün karbonsuzlaştırılmasına yardımcı olacak.
Bu hedefler, teknolojide beklenen gelişmeleri ve yenilenebilir ve düşük karbonlu yakıtların artan üretimini teşvik etmek ve yansıtmak için zaman içinde daha iddialı hale gelecek. Hedefler sadece CO2'yi değil, aynı zamanda yakıtların tüm yaşam döngüsü boyunca metan ve azot oksit emisyonlarını da kapsıyor.
Yeni kurallar ayrıca, genellikle yoğun nüfuslu bölgelere yakın olan limanlarda hava kirliliği emisyonlarının azaltılması amacıyla, yolcu gemileri ve konteyner gemileri tarafından limanlarda karada güç kaynağı (OPS) kullanılmasını veya alternatif sıfır emisyon teknolojilerinin kullanılmasını zorunlu kılan ek bir sıfır emisyon şartı getiriyor.
FuelEU Maritime, gelecekteki ihtiyaçları karşılamak için inovasyona ve yeni yakıt teknolojilerinin geliştirilmesine izin veren ve operatörlere gemiye özgü veya operasyona özgü profillere göre hangisini kullanacaklarına karar verme özgürlüğü sunan, hedefe dayalı ve teknolojiden bağımsız bir yaklaşım benimsiyor. Yönetmelik ayrıca gönüllü bir havuzlama mekanizması öngörüyor.
Bu plan kapsamında, gemilerin uyumluluk dengelerini bir veya daha fazla başka gemiyle bir havuzda toplamalarına izin verilecek. Böylece, sera gazı yoğunluğu sınırlarını ortalama olarak karşılaması gereken bir bütün olarak havuz olacak. Uyumlaştırılmış AB direktifi, eşit bir oyun alanını koruyacak ve sürdürülebilir denizcilik yakıtları pazarının büyümesini ve deniz taşımacılığının AB'nin iklim hedeflerine katkıda bulunurken iyi işlemeye devam etmesini sağlayacak. Bunu da yenilenebilir ve düşük karbonlu yakıtlara olan talebi arttırarak yapacak.
Gemi işletmecileri ve yakıt üreticileri için yasal kesinlik sağlayacak ve sürdürülebilir denizcilik yakıtlarının büyük ölçekli üretiminin başlamasına yardımcı olacak. Bu da fosil yakıtlar ile sürdürülebilir seçenekler arasındaki fiyat farkının azaltılmasına yardımcı olacak. Yüksek karbonsuzlaştırma potansiyeline sahip biyolojik kökenli olmayan yenilenebilir yakıtların alımını desteklemek için özel bir teşvik rejimi dahil edildi.
Kaynak: Gümrük TV