Orta Koridorun Ticari Potansiyelinin Gerçekleştirilmesi İçin Proje Yapılacak
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından,
Orta Koridorun ticari potansiyeli projesi kapsamında anket çalışması yapılacağı
duyurularak, ankete katılımın büyük önem taşıdığı vurgulandı.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından, Türkiye'den başlayarak Kafkaslar bölgesine, oradan da Hazar Denizi'ni aşarak Türkmenistan ve Kazakistan'ı takiben Orta Asya ve Çin'e ulaşan ‘Orta Koridor'un Ticari Potansiyelinin Gerçekleştirilmesi Projesi’ gerçekleştirilecek.
Proje kapsamında "Orta Koridor" olarak tabir edilen Orta Asya, Hazar Denizi ve Kafkasya geçişli güzergahta faaliyet gösteren özel sektör kuruluşlarının karşılaştıkları sorunların tespit edilerek, ulaştırma altyapısı ve ticaretin geliştirilmesine yönelik çözümler üretilmesi ve bölgesel koordinasyonun artırılması için gerekli reform ve uygulama önceliklerinin belirlenmesi amaçlanıyor.
"Orta Koridorun Ticari Potansiyelinin Gerçekleştirilmesi: Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'de Özel Sektör Perspektifi" konulu bir proje kapsamında çevrim içi bir anket çalışması yapıldığı iletilerek, ilgili taraflarla paylaşılacak olan proje raporunun söz konusu güzergahta firmaların daha etkin çalışmalarına katkıda bulunacağı ifade edildi.
Bu çerçevede, 21 Nisan 2023 tarihinde sona erecek olan ankete aktif katılımın büyük önem taşıdığı vurgulandı.
Ankete Türkçe ve İngilizce dillerinde aşağıdaki bağlantılardan ulaşılabilir:
https://survey.oecd.org/index.php?r=survey/index&sid=268773&lang=tr (Türkçe)
https://survey.oecd.org/index.php?r=survey/index&sid=268773&lang=en (İngilizce)
Orta Koridor’un Önemi
Orta Koridor Türkiye’den başlayarak, demiryolu ve karayolu bağlantılarıyla sırasıyla Gürcistan, Azerbaycan ve Hazar Denizine, buradan da (Hazar geçişi kullanılarak) Türkmenistan- Özbekistan-Kırgızistan veya Kazakistan güzergâhını takip ederek ÇHC’ye uzanıyor. Bu çerçevede, Bakü/Alat (Azerbaycan), Aktau/Kuryk (Kazakistan) ve Türkmenbaşı (Türkmenistan) limanları Hazar Geçişindeki kombine taşımacılık için kullanılıyor.
Orta Koridor, Avrupa ile Asya arasında bir ticaret yolu olarak Kuzey Koridoruna oranla daha hızlı ve daha ekonomik, 2.000 km daha kısa, iklim koşulları bakımından da daha elverişli olup, deniz yoluna kıyasla ulaşım süresini 1/3 nispetinde (15 gün) kısaltıyor. Orta Koridor ayrıca, Türkiye’nin liman bağlantıları sayesinde Asya’daki yük trafiğinin Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Akdeniz bölgesine ulaşması için önemli fırsatlar sunuyor.
Kaynak: Gümrük TV