İstanbul Sanayi Odası (İSO), Dünya İmalat PMI Gelişmeleri-Şubat 2021 Raporunu Açıkladı
İstanbul Sanayi Odası (İSO), bu yıl hazırlamaya başladığı “Dünya İmalat PMI Gelişmeleri” ile ilgili Şubat raporunu açıkladı.Şubat’ta 53,9 olarak ölçülen Küresel İmalat Sanayi Satın alma Yöneticileri Endeksi® (PMI), önceki aya göre 0,3 puan artışla dünya imalat sektöründe büyümenin hızlandığına işaret etti. Ocak’ta 54,4 olarak ölçülen ve Şubat başında açıklanan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI Şubat endeksi ise 51,7 seviyesinde gerçekleşti. Önceki aya göre yaşanan ivme kaybına rağmen faaliyet koşullarında iyileşme trendi 9 aya ulaştı. Türkiye’nin en önemli ihracat pazarlarının yer aldığı Euro Bölgesi’nde İmalat PMI endeksi de Şubat’ta aylık 3,1 puan artışla son üç yılın en yüksek değeri olan 57,9 olarak gerçekleşti.
Raporun özet bilgileri şöyle:
Küresel imalat sektöründe büyüme güçlenirken maliyet enflasyonu hızlandı.
Şubat’ta 53,9 olarak ölçülen Küresel İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi® (PMI), önceki aya göre 0,3 puan artışla dünya imalat sektöründe büyümenin hızlandığına işaret etti.
▪ Küresel imalat sektöründe geleceğe yönelik beklentiler iyileşme gösterirken tedarik zinciri sorunları devam etti ve girdi maliyeti enflasyonu son 10 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı.
▪ Ocak’ta 54,4 olarak ölçülen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI Şubat’ta 51,7 seviyesinde gerçekleşti. Önceki aya göre ivme kaybına rağmen faaliyet koşullarında iyileşme trendi 9 aya ulaştı.
Avrupa
Avrupa imalat sektörü son üç yılın en güçlü büyüme performansını gösterdi. Türkiye’nin en önemli ihracat pazarlarının yer aldığı Euro Bölgesi’nde İmalat PMI endeksi (*) Şubat’ta aylık 3,1 puan artışla son üç yılın en yüksek değeri olan 57,9’a ulaştı. Yunanistan hariç, PMI hesaplanan tüm Avrupa ülkelerinde PMI 50,0 eşik değerinin üzerinde ölçüldü.
Bölgede en güçlü performans gösteren ülkeler, artan ihracat talebinden destek bulan Almanya ve Hollanda oldu. İtalya ve Fransa 2018 başından beri en hızlı iyileşmeyi kaydetti. İspanya ve İrlanda diğer ülkelere göre yavaş, ama Ocak ayına göre güçlü büyüme sergiledi.
Diğer taraftan kıta genelinde tedarik zincirleri aksamaları, ham madde temin zorlukları ve girdi fiyatlarında artış yaygın olarak gözlendi. Bu etkenlerin üretim alanına belirgin şekilde yansıdığı ülkeler arasında Birleşik Krallık öne çıktı.
Asya-Pasifik
Çin’de ivme kaybı sürdü; Japonya iki yılı aşkın dönemin en hızlı büyümesini kaydetti. Asya-Pasifik ülkelerinin çoğunluğu Şubat’ta büyüme eğilimini korudu. Kıtanın en büyük ekonomisi olan Çin’de büyüme üst üste üç ay ivme kaybederken Japonya son 26 ayın en hızlı iyileşmesini kaydetti. Güney Kore ise 55,3 ile Nisan 2010’dan beri yüksek İmalat PMI değerine ulaştı.
Sanayi sektörünün en hızlı büyüdüğü Asya ülkesi yine Tayvan oldu ve üretim artış hızı 10 yılın rekor düzeyine ulaştı. Hindistan ve Avustralya çok hafif yavaşlamaya rağmen güçlü büyüme hızını sürdürdü. Rusya üst üste iki ay büyüme bölgesinde kaldı.
Güneydoğu Asya’da, Tayland 2021’in ilk iki ayında da daralma kaydetti. Malezya’da faaliyet koşulları bozulmayı sürdürdü. Ay başında askeri darbe yaşanan Myanmar’da rekor daralma yaşandı.
Amerika
Büyümenin güçlü seyrini koruduğu ABD’de enflasyonist baskılar güçlendi. ABD’de imalat PMI, Ocak’ta 59,2 ile son 14 yılın en yüksek değerini aldıktan sonra Şubat’ta 58,6 ile güçlü seviyelerini korudu. Tedarik zinciri aksamalarının devam ettiği ülkede Nisan 2011’den beri en yüksek girdi fiyatları enflasyonu kaydedildi.
Kanada’da da benzer sorunların yaşanmasına rağmen güçlü büyüme trendi devam etti. Diğer Kuzey Amerika ülkesi Meksika’da ise zayıflıklar sürdü. Ancak aşı uygulamalarının başlamasıyla geleceğe yönelik beklentilerde iyileşme gözlendi.
İmalat PMI verilerinin yer aldığı iki Güney Amerika ülkesinden Brezilya’da imalat sanayi aktivitesi güçlenerek büyümeye devam ederken Kolombiya’da ise yavaşlama kaydetti.
Rapora ulaşmak için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV