TİM-TEB Kadın Teknoloji Girişimcilerini Buluşturdu
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) ortaklığında Türkiye'nin girişimcilik, teknoloji ve ihracat alanlarında gelişimine katkı vermek amacıyla 2015 yılında hayata geçirilen TİM-TEB Girişim Evleri teknoloji odaklı girişimcilere dünyaya açılma fırsatı sunuyor.TİM Başkanı İsmail Gülle, 2015 yılından bu yana, 150'yi aşkın kadın girişimciyi, TİM-TEB Girişim Evi bünyesinde desteklediklerini belirterek, “Destek verdiğimiz kadın girişimcilerimiz, 1000'i aşkın kişiye istihdam sağladı. 2019 yılında, desteklediğimiz kadın girişimcilerimiz 12 milyon dolarlık ihracata imza atarak, bayrağımızı dünyanın dört bir köşesinde dalgalandırdılar. Türkiye ihracatla, ihracat kadınlarımızla beraber yükselecek” dedi.
61 İhracatçı Birliği, 27 sektörü ile 100 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) ortaklığında “TİM-TEB Girişim Evi Kadın Teknoloji Girişimcileri Buluşması” programı düzenlendi. Kadın teknoloji girişimcilerinin de büyük ilgi gösterdiği ve faaliyet alanlarını tanıtma imkanı buldukları programın açılışında TİM Başkanı İsmail Gülle ve TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici konuştu.
“Sürdürebilir bir kalkınma ancak kadınlarımızla mümkün”
Programın kadın girişimciler arasında networkün gelişimine katkı sağlayacağına dikkat çeken TİM Başkanı İsmail Gülle, “TİM olarak, kadınlarımızı, her alanda, her platformda destekliyoruz. Kadınlar; hayatın her alanında olduğu gibi, ekonomide, istihdamda ve ihracatta fark yaratıyorlar. Biz, “Güçlü Kadın, Güçlü İhracat, Güçlü Türkiye” diyerek, sürdürebilir bir kalkınmanın, ancak ve ancak kadınlarımızla mümkün olduğunun bilincindeyiz. Bu bilinçle beraber, kadın ihracatçı ve girişimci sayımızı arttırmak, iş dünyasında kadın istihdamını geliştirmek, daha fazla kadının iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarında temsil edilmesi amacıyla Meclisimiz bünyesinde "TİM Kadın Konseyi”ni oluşturduk. TİM Kadın Konseyimiz, çok kısa bir süre içerisinde, TİM Women Export Talks'lardan, fiziki ve sanal ticaret heyetlerine, İhracatta Sıfır Atık Projesi'nden, TİM Kadın Sürdürülebilirlik Raporu'na kadar pek çok önemli projeye imza atarak, önemli bir sorumluluk üstlendiler” dedi.
“Desteklediğimiz kadın girişimcilerimiz, 1000'i aşkın kişiye istihdam sağlıyor”
Türkiye'de kadın girişimcilerle ilgili verileri de paylaşan Gülle, şunları söyledi: “Türkiye'de kurucusu veya ortağı kadın olan startupların oranı 2020 yılında yalnızca yüzde 14.Söz konusu startupların aldıkları yatırım oranı ise 43 milyon dolar ile toplam yatırımların yüzde 30'u seviyesinde. Ayrıca, ilk 10 yatırım içerisinde TİM-TEB Girişim Evi'nden 3 kadın girişimcimiz de yer alıyor. En az bir kadın ortağı olan girişim sermayesi firma oranı Türkiye'de yüzde 22 iken, bu oran ABD'de yüzde 35 seviyesinde. Rakamlar açık bir şekilde gösteriyor ki, kadın girişimci sayımızı ve girişimcilere sağladığımız tüm destekleri artırmamız gerekiyor. Meclisimiz ve Türk Ekonomi Bankası'nın iş birliği ile hayata geçirdiğimiz TİM-TEB Girişim Evleri Projemiz, ülkemize ve girişimcilik ekosistemine bu anlamda çok önemli bir destek sağlıyor. 2015 yılından bu yana, 150'yi aşkın kadın girişimcimizi, TİM-TEB Girişim Evi bünyesinde destekledik. Destek verdiğimiz kadın girişimcilerimiz, 1.000'i aşkın kişiye istihdam sağlıyorlar”
“2019'da 12 milyon dolarlık ihracata imza attılar”
Kadın girişimcilerin, ülke ihracatına da önemli katkılar sunduğuna vurgu yapan Gülle, “Kadın girişimcilerimizin yoğunlaştığı sektörler. Bu sektörlere baktığımızda, yazılım, biyoteknoloji ve gıda sektörlerinin ön plana çıkması, kadınlarımızın girişimcilik vizyonunu net bir şekilde ortaya koyuyor.2019 yılında, desteklediğimiz kadın girişimcilerimiz 12 milyon dolarlık ihracata imza atarak, bayrağımızı dünyanın dört bir köşesinde dalgalandırdılar. TİM olarak, yeni dönemde de, kadın girişimlerimize yönelik projelerimize hız kesmeden devam edeceğiz. Öncelikle, kadın konseyimizin faaliyetleri kapsamında, kadın İhracatçılarımıza yönelik UR-GE projeleri geliştirmek üzere çalışmalarımıza başladık. Bu projeler kapsamında, kadın ihracatçılarımızca sektörel iş birlikleri geliştirmek üzere küme oluşturulmasını, birlikte elde edilen somut çıktıların artırılmasını ve küme olgusunun farklı bakış açıları ile zenginleştirilmesini hedeflemekteyiz. Ayrıca, firmalarımızın ihtiyaç analizlerini yaparak hedef ülkelerde yurt dışı pazarlama faaliyetleri yol haritası çıkaracağız ve kadın ihracatçılarımızın devlet desteklerine erişimini kolaylaştırmak için çalışacağız” ifadelerini kullandı.
“Kadın sahipli şirketlerin ürünlerine pozitif ayrımcılık”
Bir diğer projenin de, kadın sahipli şirketlerin ürünlerine pozitif ayrımcılık uygulamasına yönelik olacağını dile getiren Gülle, “Bu proje kapsamında ürünlere “Kadın Eliyle Üretilmiştir” etiketi uygulamasını başlatmayı planlıyoruz. Ayrıca, Türkiye'nin Girişimcileri Ödül Töreni'ni bu yıl inşallah tüm girişimcilere açık olarak gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Kadın Teknoloji Girişimcisi kategorimiz, yarışmamız kapsamında bulunuyor. Bununla beraber, ABD Büyükelçiliği iş birliğinde kadın girişimcilerimize özel bir program başlatacağız. Diğer yandan, yakın zamanda düzenlemeyi hedeflediğimi TİM Kadın KOBİ İhracatçılar Eğitim Programı ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Kadın girişimcileri yönelik ulusal ve uluslararası destek ve teşviklerden, ilham veren kadın girişimcilere ve ihracatçılara kadar pek çok önemli eğitimin verileceği programı bu yıl içerisinde başlatma arzusundayız. Ayrıca, TİM Kadın Konseyi temsilcilerini ve TİM-TEB Girişim Evi kadın girişimcilerini bir araya getireceğimiz buluşmalar, 2021'de sizlerle olacak. Türkiye ihracatla, ihracat kadınlarımızla beraber yükselecek” şeklinde konuştu.
Kaynak: Gümrük TV