Fransa Sebze ve Meyve Satışında Plastik Ambalajları Kaldırıyor
Yazıda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’in yazısına atıfla, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nün yazısında, Fransız Meyve ve Sebze İthalatçıları Derneği CSİF’in, Fransa’nın yeniden dönüşümünü esas alan Döngüsel İktisat (Circular Economy) politikası çerçevesinde yürürlüğe sokmayı planladığı yeni bir kanun hakkında Liyon Ticaret Ataşeliğine bir bilgilendirme yazısı ilettiği belirtildi.Yazının devamında, Fransa’nın israfın önlenmesi ve döngüsel iktisat ile ilgili kanun tasarısının, 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girmesinin öngörüldüğünün belirtildiği, söz konusu kanunun Fransa’nın meyve ve sebze ithalatını aşağıda açıklandığı şekilde etkilemesinin beklendiği bildirildi.
1) Plastik ambalajın yasaklanması:
Kanunun 77. maddesi çerçevesinde, işlenmemiş sebze ve meyvelerin satışında ürünlerin kısmen veya tamamen plastik ambalaj olmaksızın teşhir edilmesi gerektiği ifade edildi.
Her ne kadar plastik ambalaj kullanımının yasaklanması Fransa’da faaliyet gösteren toptancı ve perakendecileri hedef alsa da, ürünlerin ihraç edilmeden önce paketleniyor olduğu göz önünde bulundurulduğunda, alınan kararların ithalatçıları doğrudan etkileyebileceğinin düşünüldüğü vurgulandı.
- Fransız hükümeti plastik ambalaj olmaksızın pazarlanması halinde zarar göreceği için bu hükümden muaf olan ürünlerin taslak listesini yayınladı:
- Söz konusu hükümden, yıkanmış ve hazırlanmış ( doğranmış yeşil fasulye vb.) ürünler muaf.
- Olgunlaşmadan koparılan ve olgunlaşma merkezlerinde satış öncesi olgunlaştırılan meyveler (mango, muz ve avokado gibi) plastik ambalaj yasağına dâhil.
Bununla birlikte, Fransız Meyve ve Sebze İthalatçıları Derneği CSIF yetkililerinin, yıkanmış ve ön hazırlık yapılmış sebzeler ve olgunken koparılmış meyvelerin de bu muafiyetten yararlanabilmesi için Fransız yetkilileri ile görüşmelerine devam ettikleri ifade edildi.
2) Yapışkanlı etiket yasağı
Kanunun 80. maddesiyle, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren kompost yapılması (doğal gübreye dönüştürülmesi) mümkün olmayan etiketlerin kullanımının yasaklanması öngörülmekte. Kanun metninden, ürünlerin doğrudan üzerine uygulanan etiketlerin yasaklanmasının öngörüldüğü anlaşılmakta, ancak Fransa’ya gönderiminden önce üzerine kompost yapılamayan etiket yapıştırılmış olan ürünlerin perakendecilerde satılmasının mümkün olup olmadığı konusunun henüz belirsiz olduğunun anlaşıldığı aktarıldı.
İlgili yazı için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV