Gümrük Müşavirlerinin ÜGD Tebliğleri Kapsamında Yaşadığı Sorunlar Aktarıldı
Ankara Gümrük Müşavirleri Derneği Ticaret Bakanlığı Ürün
Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü muhatap, “TSE Denetimleri ve Uygulamada
Yaşanan Sorunlar” hakkında bir yazı yayımladı.
Yazıda, Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü ÜGD tebliğleri kapsamında, Türk Standartları Enstitüsü kurumunca ithalat aşamasında belgelendirilmesi yapılan muayene, deney gibi hizmetler sırasında, Türkiye’nin dış ticaret hacminin yüzde 92’sinin usulüne uygun yapılmasını sağlayan Gümrük Müşavirleri üyelerinin yaşamış olduğu sorunlar iletildi.
1-İthalat prosedürlerinde öngörülen belge inceleme sürelerinin öngörülenden çok daha uzun sürdüğü belirtildi. Yeni sistemde denetim görevinin farklı illerdeki çalışanlara verildiği ve sistemin daha sağlıklı ve hızlı çalışması için yapılan bu uygulamanın temelde çok faydalı olduğu ancak denetim süresi belirlenmediği için eşyaların antrepolarda beklediği ve ciddi ardiye maliyetleri çıktığı aktarıldı. Bu durumun önüne geçilebilmesi için denetim süre kısıtlaması yapılmasının uygun olacağı ifade edildi. (Örneğin, evrak kontrolünün 2 gün, eşyanın fiziki kontrolünün 3 gün vb. gibi.)
2-Heyet incelemesi öncesi ve sonrasındaki belge incelemesinde yoğunluk nedeniyle hem heyet öncesinde hem de heyet sonrasında ayrı ayrı süre kaybı yaşandığı ifade edildi. Heyet öncesi inceleme süresi, heyet görevlendirmesi ve heyet sonrasındaki inceleme süresinin uzun sürdüğü iletilerek, mevcut dosyaların sonuçlandırılmasının uzun zaman aldığı, ciddi iş gücü kaybı yaşandığı ve ciddi maliyet artışları olduğu belirtildi. Firmaların denetim ücretini peşinen ödediği ve evrak eksikliği olmadan uzayan denetim sürelerinin yüksek maliyetlere neden olduğu aktarıldı.
3- Üreticisi ve ithalatçısı aynı olan aynı marka ve model ürüne uygunluk alınsa bile aynı ürüne yıl içinde sürekli denetim yapılmasının hem gereksiz iş yükü oluşturduğu hem de ciddi maliyet artışlarına sebep olduğu belirtildi. Üreticisi, ithalatçısı, ürün marka ve modeli aynı olanlarda uygunluk yazısının belli bir süre geçerli olması sağlanırsa, aynı işlem için her seferinde zaman ve maliyet kaybı yaşanmayacağı ifade edildi.
4- Firma tarafından TAREKS başvurusu yapılırken, model adı, ürün adı, marka, taşıma belgesi bilgileri, ürün fiyatı vb. bilgilerden hatalı beyanlar yapılabildiği aktarılarak, inceleme uzmanlarının heyet sonrasında beyan hatasından ötürü başvuruyu iptal ettiği ve yeni başvuru yapılmasını istedikleri iletildi. Yeni başvuru yapılınca dosyanın sistem tarafından otomatik olarak farklı bir memura düştüğü ve havale değiştirmek gerektiği belirtilerek, bu yüzden sürecin tekrar başa alındığı vurgulandı. Bu tarz hatalı durumlarda yeniden başvuru yerine, hatanın düzeltilmesinin sağlanmasının sorunu çözeceğine işaret edildi.
5- Teknik problem ile koşullu kabul alınarak ithal edilen ürünlerin ithalat sonrası TSE deney işlemleri sonucu BELGENET sistemine yansıyan kabul denetleme sonucu belgelerinin TAREKS sistemine yansımadığından eşyanın TSE’ye uygun olduğunu gösteren somut bir uygunluk belgesi alınamadığı aktarıldı. BELGENET sisteminde olan denetleme sonucunun aynı zamanda TAREKS sistemine aktarılmasının sorunu çözeceği ifade edildi.
6- Dosya takibi için telefonla görüşmek istenildiğinde ilgili teknik inceleme yapan personele ulaşılamadığı ve bu kapsamda, ilgili personele ulaşılabilecek iletişim bilgilerinin (telefon, e-mail vb.) olmasının, zaman kaybını önleyeceğinin altı çizildi.
7- İnceleme heyetinin Antrepo ve Geçici depolamalara ne zaman geleceği bilinmediği, firma temsilcisinin gün boyu Antrepoda ve Geçici depolamada bekleyebildiği ve gün sonunda, zaman kalmadığı nedeniyle incelemeye gelinemeyeceği haberi verilebildiği iletildi. Heyetlerin güzergahlarının ve yerlerinin bilinmesi için pratik bir çözüm olarak Whatsapp grup uygulaması veya İnceleme heyetine ulaşılabilecek bir cep telefonu numarasının üyelere bildirilmesinin yeterli olabileceği belirtildi.
8- ÜGD tebliği kapsamındaki eşyalardan miktar ve değer olarak az olan ürünler için denetim yapılmasının hem ek maliyet hem de meşguliyet yarattığına değinilerek, eskiden olduğu gibi parti teşkil etme sayısı olmasının sorunu çözeceği ifade edildi.
9- TSE tarafından yayımlanan Prosedürde yer alan uygulamaya açıklık getiren bazı talimatlara/yazılara ulaşılamadığı ve Hizmete Özel yazı olduğu gerekçesiyle verilmediği belirtilerek, bunların bilinmediği gerekçesiyle eksik bilgi ile başvuru yapılabildiği aktarıldı. Gizlilik içermeyen bilgilerin paylaşılmasının yanlış anlaşılmaları ortadan kaldıracağı vurgulandı.
10-Yabancı dildeki AT uygunluk beyanının onaylı tercümesinin istendiği ve bu durumun zaman kaybına ve ek maliyete neden olduğu iletildi.
11- Saha denetimlerinin bir kısmının ya da hepsinin, Gümrüklü antrepolarda görevli Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirleri (YGM) eli ile yapılabilmesi yönünde bir düzenleme yapılmasında yarar görüldüğü ifade edildi.
12- Memurlarla iletişim kurmanın firmaların zaruri bir durumu olduğu ve dosyasından bilgi sahibi olmak veya memura bilgi vermek için memurlarla tek iletişim noktasının e-postalar olduğu belirtilerek, uzayan süreçlerde önemli ve acil durumlarda memurlardan dosyanın akıbeti hakkında kısa zamanda bilgi alınamadığı aktarıldı. Memurların cevaplamaları için süre belirlenmesinin işleri hızlandıracağına vurgu yapıldı.
İlgili yazı için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV