Asya İle Avrupa Yük Taşımacılığının Yeni Rotası “Demir İpek Yolu”
Çin ile Avrupa arasında da Türkiye üzerinden transit taşımacılığa talep her geçen gün artıyor.Demir İpek Yolu olarak adlandırılan ve Asya ile Avrupa kıtaları arasında en kısa, en güvenli, en ekonomik ve iklimi en elverişli demiryolu koridoru olarak değerlendirilen Orta Koridor üzerinden, Avrupa ve Çin arasında blok trenlerle yapılan yük taşımacılığına ilgi büyüyor.
Türkiye, Azerbeycan ve Gürcistan'ın ortak girişimiyle hayata geçirilen Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı, TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü ile bölge ülke demiryolları işbirliği ile Asya'dan Avrupa'ya olan yük taşımacılığında giderek daha fazla tercih ediliyor.
Çin ile Avrupa arasındaki demiryolu yük taşımacılığında Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ve entegre olduğu "Orta Koridor" güzergahına talebin giderek artması, Türkiye'yi Asya ve Avrupa arasında lojistik üs olma hedefine yaklaştırıyor.
Çin-Türkiye hattında blok tren yaklaşık 9 bin 400 seyrini 12 günde tamamlıyor. Bu sürenin ilerleyen zamanlarda 10 güne indirilmesi hedefleniyor.
Çin- Türkiye Arasında Yılda 100 Blok Tren İşletilecek
Bakü-Tiflis-Kars ve Orta Koridor demiryollarında, Çin (Xi'an) – Türkiye (İzmit-Köseköy) güzergahında haftada iki kez olmak üzere yılda 100 blok tren geçişi planlanıyor.
Blok geçiş tren sayısının yakın gelecekte artması beklenirken Çin'in Rusya üzerinden Avrupa'ya yaptığı demiryolu yük taşımacılığının yüzde 30'unu Orta Koridor'a kaydırmayı planladığı ve böylece kuzey hat olarak belirtilen Çin-Rusya (Sibirya)- Belarus üzerinden yılda 5 bin 500 trenle yapılan taşımaların ilk etapta yılda 1000, daha sonra ise 1500 seferinin Türkiye üzerinden ulaştırılmaya başlanması öngörülüyor.
Bakü-Tiflis-Kars hattı üzerinden halen Rusya, Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Çin'e yapılan yük taşımacılığında pandemi süreciyle birlikte artış gözlenirken, ticaretin devamlılığını sağlayan bu hatta hem yük miktarı artıyor hem de yeni destinasyonlar eklenmeye devam ediyor.
Pandemi döneminde tüm tedbirleri alarak bölge ticaretinin insan temassız şekilde demiryolu üzerinden sürdürülmesinde öncü olan Türkiye, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattındaki taşımaların artmasıyla bu hattın kapasitesinde önemli oranda artış sağladı.
Kaynak: Gümrük TV