Ayakkabıya ithalat kıskacı
Aralık 2024’te ayakkabı ithalatına uygulanan ilave gümrük vergisinin yüzde 40’a çıkarılmasının ardından, ülkeye giren ithal ayakkabıda düşüş var. Sektör bu düşüşün ilerleyen aylarda daha da belirginleşmesini bekliyor ancak Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten’e göre ithal ayakkabının toplam tüketim içindeki payı yurtdışı online siparişlerle artıyor. “İki sene içinde yüzde 6’dan yüzde 21’e yükselen ithalatın, yıl sonunda yüzde 25’e ulaşmasını bekliyoruz” diyen İçten, sadece Çinli Temu’dan geçen yıl 7-8 milyon çift ayakkabı satın alındığını belirterek riske dikkat çekti.
İÇ piyasada satışları düşen Türkiye ayakkabı sektörü, ithalat kıskacında.
Geçen yıl ayakkabı ithalatında uygulanan ilave gümrük vergisi (İGV) yüzde 30’dan yüzde 40’a çıkarılmıştı. Bu düzenlemenin etkisiyle ayakkabı ithalatı Şubat 2025’te yüzde 8, martta yüzde 6.7 geriledi. Ancak ithal ayakkabının toplam tüketim içindeki payı artmaya devam ediyor.
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, toplam tüketim içinde ithal ayakkabı oranının iki sene önce yüzde 6-7 seviyelerinde iken geçen yıl yüzde 21-22’ye yükseldiğini söyledi ve bu oranın yıl sonunda yüzde 25-26’ya ulaşabileceğine dikkat çekti. Bu da yıl sonu itibarıyla Türkiye’de satılacak her dört ayakkabıdan birinin ithal olması anlamına geliyor.
TEMU’DAN 8 MİLYON ÇİFT
Önceki gün İstanbul’da gazetecilerle bir araya gelen İçten, sektördeki mevcut sorunları ve yapılması gerekeni değerlendirdi.
Kaynak: Evrim