“Ulaşımda Demiryolu Ağırlıklı Yatırım Dönemine Giriyoruz”
Karayolu 5. Ulusal
Kongresi ve Sergisi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun
katılımıyla Ankara'da başladı.
Kongrenin açılışını yapan Bakan Uraloğlu, üç büyük kıtanın kalbi konumundaki Türkiye'nin hava yollarından-deniz yollarına, kara yolundan-demiryollarına çok modlu taşımacılık altyapısı sunan uluslararası bir lojistik merkeze dönüştürüldüğünü vurguladı.
Kongre kapsamında düzenlenen “Türkiye Yüzyılında Ulaşım Paneli”nde ise Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Hasan Pezük, dünya ve Türkiye genelinde, demiryollarında yaşanan değişimle ilgili sunum yaptı. Küreselleşmeyle birlikte uluslararası ticaretin yeniden şekillenmeye başladığını belirten Hasan Pezük, demiryollarında gelişen teknolojilere bağlı olarak yük ve yolcu taşımacılığında, hız ve konforun sürekli olarak arttığını söyledi. "Demiryolları, diğer ulaşım modlarına göre güvenli ve düşük emisyon değerleri ile çevre dostu olarak ön plana çıkıyor." diyen TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük, dünya genelinde artan yakıt fiyatları, trafik sıkışıklığı ve emisyon değerleri gibi faktörlerin toplu taşımacılığı cazip kıldığını ifade etti. Hasan Pezük konuşmasını şöyle sürdürdü: "Dünyada demiryolu yolcu ve yük taşımacılığının toplam yolcu ve yük taşımacılığı içerisindeki payı yüzde 7-8 civarında. Tüm dünya, yolcu ve yük taşımacılığını demiryolları ile taşıma oranlarını artıracak şekilde yatırımlarını planlıyor. Yüksek hızlı tren hatlarına yapılan yatırımlar 2000 yılına göre 7 kat artmış durumda. Son 21 yılda demiryollarımız, yeni bir anlayışla ele alınarak Bakanlığımızca demiryollarına 932 milyar lira yatırım yapıldı. Ulaşımda artık demiryolu ağırlıklı bir yatırım dönemine girmiş bulunuyoruz. Demiryollarının yatırımlar içerisindeki payı 2013 yılında yüzde 33 iken 2022 ve 2023 yıllarında ise bu oran yüzde 53 gibi çok önemli seviyelere ulaşmış durumda. Bu rakamlar demiryollarımızın geleceği açısından kuşkusuz çok değerli."
Türkiye Önemli Ulaşım Koridorlarının Merkezinde
Uluslararası demiryolu taşımacılığı ile ilgili açıklamalarda bulunan Hasan Pezük, "Avrupa’da çok sayıda ülkeye; Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Hattı üzerinden Rusya’ya, Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine ve Çin’e; İran üzerinden Afganistan ve Pakistan’a blok tren taşımacılığı operasyonlarını başarılı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Her geçen gün farklı coğrafyalardaki lojistik yük operasyonlarını çeşitlendirerek geliştiriyoruz. Ülkemiz önemli ulaşım koridorlarının merkezinde. Orta Koridor mesafe ve süre açısından diğer ulaşım koridorları için güçlü bir alternatif. Çin'den Türkiye ye, trenle yaklaşık 12 günde ulaşılabiliyor. Orta Koridor, Kuzey Koridor'a oranla 2 bin kilometre daha kısa, iklim koşulları bakımından da daha elverişlidir. Orta Koridor güzergâhında bulunan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi(BTK) ile Asrın Projesi MARMARAY Tüp Geçişini hizmete alınarak Avrupa’ya ve Asya’ya kesintisiz ulaşım sağlanmıştır. Türk devletlerini ilgilendiren önemli bir proje olan ve Türkiye ile Azerbaycan arasında doğrudan demiryolu ve kara yolu ulaşımı sağlayacak Zengezur Koridoru bağlantısının hayata geçmesiyle Orta Koridor'un demiryolu ve kara yolu yük taşıma kapasitesinin artışı Pekin'den Londra'ya uzanan doğu-batı ticaretine olumlu katkı sağlayacaktır.
'Kalkınma Koridoru' olarak adlandırdığımız; Basra Körfezi'ndeki Irak'ın Fav Limanı'ndan Türkiye sınırına kadar yapılacak demir ve kara yollarından oluşacak koridor sayesinde; Hint Okyanusu'ndan Avrupa, Akdeniz, Karadeniz ve Kafkasya'ya bağlantı sağlanması hedefleniyor. Kalkınma Yolu Koridoru'nun demiryolu bağlantısı kapsamında ülkemiz geçişinin 2 bin 100 kilometre olması, Irak tarafında ise bin 200 kilometre demiryolu- kara yolu yapımı öngörülüyor. Koridor üzerindeki mevcut ve devam eden yatırımlarımıza ilaveten 615 kilometrelik demiryolu yatırımının da hayata geçirilmesi planlanmıştır. Ulaşım koridorlarımızdaki taşımacılığı arttırmak için 12 adet lojistik merkezi hizmete aldık ve bu sayıyı 26'ya çıkarma hedefimiz var. Fabrika, liman ve OSB’lere iltisak hattı bağlantılarını planlıyor ve yapıyoruz. 2022 yılında 38,6 milyon ton olan yıllık yük miktarının, uzun vadeli hedefimiz olan 448 milyon tona yükseltilmesi ve taşıma payının arttırılması amacıyla yürüttüğümüz çalışmalar devam ediyor. Uluslararası yük taşımaları oranlarımızı da sürekli olarak önemli oranlarda artırıyoruz. 2053 hedefleri kapsamında yük taşımacılığı payımızı yüzde 5’den yüzde 22’ye çıkarmak için yoğun bir çaba gösteriyoruz." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Gümrük TV