Geri Dönen Üründe İhracat İşlemleri
Karadeniz İhracatçı Birlikleri, “İhracat İşlemleri- Geri
Dönen Ürün” hakkında bir yazı yayınladı.
Yazıda, Bitkisel Gıda ve Yemin İhracatında Sağlık Sertifikası Düzenlenmesi ve İhracattan Geri Dönen Ürünler İçin Uygulama Talimatının 12. Maddesinde; "Ürüne ait son tüketim tarihi/tavsiye edilen tüketim tarihi alıcı ülke talebi doğrultusunda ürünün olması gereken raf ömründen daha kısa bir süre olarak belirlenmişse veya son tüketim tarihi/tavsiye edilen tüketim tarihi belirtilmemişse; bu durum üretici/ihracatçı veya temsilcisi tarafından il/ilçe müdürlüğüne ihracat aşamasında beyan edilir, ürünün ihracattan geri dönmesi durumunda; ürünün olması gereken son tüketim tarihi/tavsiye edilen tüketim tarihi ile ilgili üretici/ihracatçı veya temsilcisinin bu beyanı esas alınır." ayrıca talimatın 11. maddesinin 3. Fıkrasında; "son tüketim tarihi geçmiş ve/veya kokuşmuş ve/veya çürümüş ve/veya yabancı madde karışmış ve/veya bozulmuş ürünlerin yurda girişine izin verilmez. Tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş ürünlerin resmi kontrol sonucunun Türk gıda/yem mevzuatına uygun olması durumunda yurda girişine izin verilir." denildiği belirtildi.
Yazıda devamla, ihracatı yapıldıktan sonra geri dönen ürünlerin kimlik/etiket kontrolleri sırasında son tüketim tarihinin geçmiş olduğu tespit edildiğinde yurda girişine izin verilmediği, ürünün kimlik kontrol aşamasında reddedildiği aktarıldı.
Bir ihracatçı firma örneğinde; ürünün son tüketim tarihinin Haziran 2024 olmasına rağmen alıcı ülke/firma talebine göre ürünün son tüketim tarihini etiket üzerinde Eylül 2023 olarak belirtmişse bu durumu ihracat aşamasında il/ilçe müdürlüğüne beyan etmesinin gerektiği, beyan edilmemesi durumunda ürün herhangi bir nedenle geri döndüğünde son tüketim tarihi geçmiş ise ürünün yurda girişine izin verilmediği, ihracat aşamasında beyan edilmişse yukarıda belirtilen 12. maddeye göre bu beyanın esas alınacağı bildirildi.
İlgili yazı için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV