Çin, Batarya Üretiminde Kullanılan Grafit İhracatına Sınırlama Getirecek
Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ulusal güvenliği korumak amacıyla 1 Aralık 2023 tarihinden başlayarak bazı grafit ürünlerinin ihracatına ihracat izin belgesi alma zorunluluğu getireceğini duyurdu.Grafit, elektrikli taşıt araçlarının bataryalarının bileşeni olarak kullanılırken ABD Jeoloji Araştırması sonuçlarına göre Çin, doğal biçimdeki küresel arzın yüzde 67'sini tek başına sağlamasıyla yerkürenin en büyük grafit üreticisi ülkesi konumunda.
Çin aynı zamanda yerkürede çıkarılan grafitin yüzde 90'ından fazlasını işleyerek neredeyse yerküredeki tüm elektrikli taşıt aracı bataryalarının anotlarında kullanılan gerece dönüştürüyor.
Avrupa Birliği, sübvansiyonlardan haksız yere yararlandıklarını öne sürerek Çin yapımı elektrikli taşıt araçlarına vergi koymayı görüşüyor. Ayrıca ABD ülke yönetimi de içerisinde bulunduğumuz haftanın başlarında, Nvidia firması tarafından üretilen gelişmiş yapay zekâ yongalarının satışlarının durdurulması da içerisinde olmak üzere Çinli firmaların yarı iletkenlere erişimi üzerindeki kısıtlamaları genişletti.
Çin’de Cuma günü (20/10/2023) açıklanan yeni kısıtlamalar uyarınca, yüksek saflıkta, yüksek sertlikte, yüksek yoğunlukta sentetik grafit gereçler ile doğal pul grafit ile ürünleri de içerisinde olmak üzere iki tür grafitin ihracatı için izin başvurusunda bulunulması gerekecek.
Çin Ticaret Bakanlığı, üç tür "son derece hassas" grafit ürününün şu anda geçici kontrol sürecinden geçirildiklerini, ayrıca yeni listeye de eklendiklerini açıkladı.
Sınırlamalar, yonga üretiminde kullanılan iki önemli metal bileşen olan galyum ile germanyum için 1 Ağustos'tan (2023) bu yana uygulanmakta olan sınırlamalara benzemekte. Söz konusu sınırlamalar son aylarda Çin'den yapılan metal ihracatını azaltıcı etki yaptı.
Çin gümrük verilerine göre Çin'den grafit satın alan başlıca ülkeler arasında Japonya, Hindistan ve Güney Kore yer alıyor.
Kaynak: Gümrük TV