“Kayıt Dışı İthalata Karşı Aktif Bir Politika İzliyoruz”
Bakan Bolat, uluslararası yatırımcı ve üst yöneticilerin
(CEO) katılımıyla Gaziantep'te gerçekleştirilen HORASIS Global Toplantısı ve ASKON
tarafından düzenlenen 14. Ekonomi Değerlendirme Toplantısına katıldı.
HORASIS Global Toplantısı açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin en gelişmiş beşinci ekonomisine sahip olan Gaziantep'i ithalat ve ihracatıyla diğer illerin de örnek alması gerektiğini ifade etti.
- "Yapısal dönüşümleri gerçekleştireceğiz"
Konuşmasında 12. Kalkınma Planı’ndan bahseden Bolat; “Ülkemizin 2053 vizyonu çerçevesinde Türkiye ekonomisinin üst gelir grubunda bir ülke olarak küresel ölçekte rekabetçiliği, yenilikçiliği teşvik eden yapısal dönüşümleri gerçekleştireceğiz. Türkiye'nin 2053'te dünyada ilk 10 ekonomi, satın alma gücü paritesine göre ise dünyada ilk 5 ekonomi arasında yer almasını hedefliyoruz. Ayrıca markalaşmanın da desteklenerek dünyanın en değerli 100 markası arasında en az 5 markaya sahip olmayı da hedefliyoruz. Diğer taraftan 2053 yılında küresel ekonomiden aldığınız payın da yüzde 2'nin üzerine çıkması ve hizmet ticaretini de dahil ettiğimizde bu oranın daha da yükselmesi hedeflerimiz arasındadır." İfadelerini kullandı.
- "Sürdürülebilirlik hedefini çok değerli buluyoruz"
Sürdürülebilirlik kavramının büyük önem taşıdığını vurgulayan Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Birleşmiş Milletler nezdinde 2015 yılında tüm üye devletlerin kabul ettiği 17 sürdürülebilirlik hedefini çok değerli buluyoruz ve 2030 yılına kadar ki hedefleri yakalamamızın çok önemli olduğuna inanıyoruz. Uluslararası ekonomik ve siyasi karar mekanizmalarının daha adil ve çok taraflılık esasında olması gerektiğine inanıyoruz."
- "Yeşil dönüşümü hedefleyen bir sisteme geçişi hedefliyoruz"
Bakan Bolat, Avrupa Birliği tarafından başlatılan yeşil mutabakat süreci kapsamında Türkiye olarak kendi yol haritalarını oluşturduklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Ticaret Bakanlığımız koordinasyonunda 2020'de yeşil mutabakat eylem planı yayınlandı. Bu eylem planı ile ekonomi temelli üretimde, ticarette sarımda, lojistikte, finansta ve pek çok alanda yeşil dönüşümü hedefleyen bir sisteme geçişi hedefliyoruz. Ticaret Bakanlığı olarak koordinasyon rolünü üstlenip ülkemizin kalkınma hedefleriyle uyumlu bir şekilde sürdürülebilir kaynak, etkin yeşil bir ekonomiye geçişin desteklenmesi amacıyla ihracatçı firmalarımızın da yeşil dönüşüm içinde ihtiyaç duyacakları belge ve sertifika çalışmalarını bakanlık olarak destekliyoruz. Bunun yanında marka desteklerinden faydalanan firmalarımızın karbonsuzlaşma yol haritası ve karbon ayak izi hesaplanması gibi danışmanlık giderlerini de biz bakanlık olarak karşılıyoruz. KOBİ'lerimizin kaynak, süreç, enerji verimliliği ve dijitalleşme gibi konularda ihtiyaç duyacakları farkındalık oluşturma, yol haritası belirleme, yöntem ve hedefler tespit etme ve ihtiyaç analizi gibi konularda KOBİ'lere danışmanlık hizmeti ve destek paketi veriyoruz."
“Türkiye, dünyada en hızlı işleyen ve en modern gümrüklere sahip”
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) tarafından derneğin genel merkezinde düzenlenen 14. Ekonomi Değerlendirme Toplantısı'nın açılışında konuşan Bolat, dünyada ihracatın gerilediğini ama Türkiye'nin depreme rağmen ihracatını korumayı başardığını belirtti.
Bolat, "İthalat konusunda proaktif davranıyoruz. Yerli ve milli sanayi üretimine, istihdama ve döviz rezervlerimize zarar veren kayıt dışı ithalata karşı aktif bir politika izliyoruz. İzlemeye de devam edeceğiz. Bizim tek bir menfaatimiz var. O da ülkemiz ekonomisinin güçlü olması, zarar görmemesi, halkımızın refahının zarar görmemesi." diye konuştu.
Bolat, Türkiye'nin dünyada en hızlı işleyen ve en modern gümrüklere sahip olduğunu belirterek ticarette piyasa denetimi ve düzenlemelerin de önemine değindi.
Ticaret Bakanlığının bütün sektörleri ilgilendiren önemli bir bakanlık olduğuna işaret eden Bolat, "Ticaret odaları, sanayi odaları, esnaf odaları, kooperatifler sektörel düzenlemeler, yönetmelikler üzerinden bizim yetki kapsamımız içinde. Piyasanın adil, istikrarlı, rekabetçi bir şekilde işlemesini sağlamaya çalışan düzenlemeler yapmakla görevliyiz. Bunu yaparken de denetleme yapmakla görevliyiz. Bu denetlemeleri de ekiplerimizle beraber yerine getiriyoruz. Piyasa ne kadar düzelirse ne kadar düzenli işlerse biz o kadar mutlu oluruz, iş yükümüz azalır o anlamda. Piyasalarda kaos olursa dalgalanma olursa ve manipülasyon, spekülasyon faaliyetleri olursa onlara da en sert bir şekilde müdahale etmekle görevliyiz." açıklamasını yaptı.
- “Gümrük Birliği İçindeki Bazı Sıkıntıları Görüşerek Halletme Çabası İçindeyiz”
Bu sene 1 trilyon dolar milli gelirin aşılacağını ve büyümeye yönelik hedeflerin çok iyi gittiğini belirten Ömer Bolat, yüzde 4'ün üzerinde bir büyüme oranı hedeflendiğini ifade etti.
Bolat, "Avrupa Birliği, yeni dönemde Türkiye ile ekonomi ve ticaret üzerine yapıcı ve olumlu bir trend eğilimi içinde. Biz de aynı iradeyi gösteriyoruz. Gümrük Birliği içindeki bazı sıkıntıları görüşerek halletme çabası içindeyiz. İslam ülkeleri ile ilişkilerimiz mükemmel düzeyde. Körfez ülkeleri Türkiye'ye yatırım, ticaret konusunda çok ciddi bir çaba içinde. Biz de aynı çabayı gösteriyoruz." diye konuştu.
Kaynak: Gümrük TV