İhracatçıya 1 Milyar Dolarlık Vadesiz Kredi Paketi
Toplam 11 bankanın destek verdiği pakette ihracatçı firmalar azami 5 milyon dolar veya 100 milyon TL'ye kadar uygun maliyetli ihracat kredisinden yararlanabilecek.Rotatif kredi seçeneğiyle, 12 aylık bir süre ile başlayan kredi vadesi, firmaların azami kredi tutarı kadar ihracat alacaklarını anlaşmalı bankalara yönlendirmeleri durumunda maksimum 36 aya kadar çıkabilecek. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, İş Bankası, Garanti BBVA, Akbank, Yapı Kredi Bankası, QNB Finansbank, Denizbank, TEB, Odeabank arasında, Türkiye ekonomisinin temel dinamiklerinden olan ihracatçılara yönelik yeni bir kredi paketi devreye alındı.
“Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi” kapsamında, ihracatçı firmalar azami 5 milyon dolar veya 100 milyon TL'ye kadar uygun maliyetli ihracat kredisinden yararlanabilecek.
Birlik üyesi firmaların, azami kredi tutarı kadar ihracat bedellerini anlaşmalı bankalara yönlendirmeleri durumunda, kredi vadeleri de belirli sürelere kadar uzayabilecek. Firmalar, tercihleri doğrultusunda rotatif veya taksitli kredi seçeneklerinden birini tercih edebilecekler. Rotatif kredi seçeneğiyle, 12 aylık bir süre ile başlayan kredi vadesi, firmaların azami kredi tutarı kadar ihracat alacaklarını anlaşmalı bankalara yönlendirmeleri durumunda maksimum 36 aya kadar çıkabilecek.
Bu şekilde, tek seferlik kredi yerine sürekli bir finansman akışı sağlanarak ihracatçılara kesintisiz kaynak desteği verilmesi hedefleniyor. Taksitli kredi seçeneğinde ise vade süresi azami 24 ay olarak uygulanacak. Tüm kredi türlerinde, yasal gereklilikler nedeniyle ihracat taahhütlerinin kapanma süresi ise 24 ay olacak.
TİM Başkanı Mustafa GÜLTEPE toplantının açılış konuşmasında şunları söyledi;
Son yıllarımızı küresel ölçekte büyük krizlerle geçti. Türkiye’nin tecrübeli bir bankacılık ve dinamik bir reel sektörü olmasa bu yılları bu kadar az hasarla atlatmak mümkün olmazdı. Özellikle pandemi sırasında küresel piyasada oluşan fırsatları Türk İhracatçıları olarak son derece iyi değerlendirdik. İhracat ekonomimizin lokomotifi oldu. Mal ihracatımız son 3 yıl yaklaşık % 40 arttırdık. 2022 de hizmet ihracatımız pandemi öncesine göre % 35 artarak 90 milyar doları aştı. 2023 yılı ise küresel ticarette bir daralma ile başladı. Buna rağmen ocak ayında ihracatımızı % 10 arttırdık. Şubat ayında ki deprem felaketiyle ihracatımızda bir miktar yavaşlama oldu. yerele ve global etkiler nedeniyle inişli çıkışlı bir grafik izlesek de ilk altı ayı önceki yıla kıyasla kayıpsız kapattık. Temmuz ayında ki ihracat rekorunu Kahramanmaraş’ta açıkladık.Bu ay sonunda da inşallah pozitif haberleri sizlerle paylaşacağız. Cumhuriyetimizin 100. Yılında 265 milyar dolar mal ihracatı ve 120 milyar dolar hizmet ihracatı hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme vizyonu ile geleceğe bakıyoruz.
2028 için önümüze 400 milyar dolar mal 200 milyar dolar hizmet ihracatı olmak üzere toplam 600 milyar dolar ihracat hedefi koyduk. İhracat rakamları büyüdükçe finansman ihtiyacı da aynı oranda artıyor. Büyük hedeflere ulaşmanın en önemli kilidi finansman. Bu kilidin anahtarı da hiç şüphesiz bankalarımızda. Finans sektörümüz her zaman ihracatçının en büyük destekçisi oldu. yüksek enflasyon ve finansal darboğaz sürecinde yine bankalarımızla birlikte yol alacağız. Bizim, bankalar ve ihracatçılar olarak ortak ülkümüz, ortak bir derdimiz var: Türkiye’nin ekonomisini büyütüp refahını arttırmak. Bu ortak vizyonun bir sonucu olarak ihracatçılarımızın finansmana erişiminde yeni bir pencere açıyoruz. Birazdan Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Sayın, Alparslan ÇAKAR 1 Milyar dolar hacminde ki yeni paketin ayrıntılarını bizlerle paylaşacak.
Ülkemizin hayrına olduğu düşünülerek alınan finansman tedbirlerine elbette itiraz etmeyiz. Bununla beraber Türkiye’nin ekonomik yapısına reel sektörü destekleyecek adımların göz ardı edilmemesini de memnuniyetle karşılıyoruz. Hepimizin bildiği üzere cari açığın kapatılmasında ihracatçılarımız hayati bir rol oynuyor. İç talep sürdürülebilir bir zemine taşınarak cari giderler düşürülürken aynı şekilde cari gelirleri riske atacak adımlardan uzak durmak gerekiyor. aksi halde içinde bulunduğumuz cari risk unsurları form değiştirerek varlığını sürdürür. Bugün sizlerle paylaşacağımız kredi paketi kritik bir önem taşıyor. Dolayısıyla 115 bin ihracatçımız adına ülkemizde yatırımın ve ihracatın en büyük destekçisi olan kamu ve özel bankalarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Öte yandan sürdürülebilir yeşil finansmanı içinde bankalarımızla çalışmalarımız devam ediyor. Finansman mekanizmasının teknik ayrıntılarını oluşturuyor. Kapsamlı ve hassas bir biçimde yürütülen bu çalışmalar tamamlanınca o paketi de sizlerle paylaşacağız. İhracatçılarımıza tek seferli finansman yerine sürekli finansman akışı sağlayacak vadesiz ihracat kredi paketinin ihracatçılarımıza, bankalarımıza ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alparslan ÇAKAR, şunları söyledi;
İhracat bir ülke için en önemli kalemlerden bir tanesi. Dünyanın en büyük ekonomileri aynı zamanda dünyanın en çok ihracat yapan ülkelerinden oluşuyor. İhracat ülke ekonomisi için büyük önem arz ettiği gibi dış ticaret dengesinin kurulmasında da hayati önemdedir. İhracat döviz karşılığında yapılan bir ticarettir ve ülkeye döviz girdisinin en büyük kaynağıdır. Bizim ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde tasarruf ve yatırım dengesinin henüz sağlanamadığı özelliklede enerji ithalatçısı ülkeler için döviz kazandırıcı işlemler çok çok değerli. Özellikle bu konuda ihracat yapıyor olmak baz pozisyondadır. Ari açığı aza indirgemek ve yönetmek açısından döviz kazandırıcı işlemleri ve ihracatı mutlaka destekliyor olmak gerekir. Şunu memnuniyetle söyleyebilirim ki her sene üstüne koyarak ihracat noktasında devam ediyoruz. Bildiğim kadarıyla sayın başkanım 2022 yılında 254 milyar dolarlık bir hacme ulaşmıştır. Dünya ihracat pazarından %1 civarında pay alıyoruz. Tabi burada asıl önemli olan husus çok geniş bir ürün yelpazesi ile çok geniş bir Pazar ihracat yapıyor olmamızda bizim için çok değerli.
Öte yandan 115 bin civarında ihracat yapan müşterimiz var ve 1 milyar doların üzerinden 52 ülkeye ihracat yapıyoruz ki bu çok değerli.
Bir başka husus bildiğiniz üzere hükümetimizin temel ekonomik politikası yatırım, istihdam, üretim ve bu ihracat yaparak cari açığı azaltmak ve büyümeyi sağlamak. İzde bankacılık sektörü olarak bu sektörde gücümüzü genel ekonomimizden alıyoruz ve aldığımız gücüde, kaynağımızı da yine reel sektörümüze ve ekonomimizin hizmetine sunuyoruz.
bugün burada Türkiye bankalar birliği üyesi 11 banka ile yaklaşık 1 milyar dolarlık bir ihracat paketi üzerinde anlaşma yapmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Bu paketin niteliğine bakıldığında KOBİ müşterilerimiz için 1 milyon dolar, KOBİ dışı müşteriler için 5 milyon dolar, TL cinsinden kredilerde 20 milyon TL yada 100 milyon TL KOBİ ve KOBİ dışındaki müşterilerimi için maksimum rakamlar bu şekilde. Ödeme şekli olarak 36 ay üst vadeli çünkü vadesiz kavramının içinde o var borçlu cari hesap şeklinde yada 24 ay vadeli kredi taksitli şekilde kredi kullanabilecekler.
Burada müşterimizin kredibilitesi esas olacak ama vesaik mukabili olduğu için yani kredi kullandığı bankaya vesaik getirmek zorunda olacağı için zaten buradaki sürecinde kolay olacağını ön görüyoruz. Dolayısıyla 1 milyar dolarlık paketin finansman noktasında hakikaten müşterilerimize çok faydalı olacağı kanaatindeyim. Uygun vade ve fiyatlama koşullarıyla olacak olan bu ihracat kredi paketiyle biz müşterilerimizin pazarda rekabet gücünü arttıran katma değerli üretimlerine destek olmak arzusundayız. Türk bankacılık sektörü olarak dün olduğu üzere bugünde yarında bütün kaynaklarımızı reel sektörün finansmanına ve genel ekonominin finansmanına vermek istiyoruz. Ülkenin genel ekonomik büyümesi için ilk başta ihracatçılarımız olmak üzere finansmana erişimi kolaylaştırmak arzusundayız.
Bu süreçte emeği bulunan herkese teşekkür ediyorum ve paketin ülkemize faydalı olmasını temenni ediyorum.
Kaynak: Gümrük TV